Evo kako ga napraviti
49

Pet načina na koje vam napitak s cimetom može pomoći da brzo smršavite

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Cimet je veoma popularan začin u svijetu, a pritom nudi niz zdravstvenih prednosti onima koji ga redovno konzumiraju. Vrlo često se preporučuje osobama koje žele izgubiti dodatne kilograme.
Jedan od načina korištenja ovog začina za održavanje zdrave tjelesne težine jeste napitak s cimetom. Postoji čak pet načina na koji vam napitak s cimetom može pomoći u procesu mršavljenja.

Najprije, cimet potiče rad metabolizma. Na taj način olakšava tijelu da učinkovitije sagorijeva kalorije. Osim toga, pomaže i u regulaciji šećera u krvi pa je poželjno da ga češće korisite u slatkim obrocima. Na taj način ćete smanjiti prejedanje i žudnju za hranom.

U vezi s tim, konzumiranjem cimeta pomoći će vam u kontroli apetita. Ovaj začin vas može učiniti sitim, što smanjuje mogućnost da ćete unijeti previše kalorija. Uz to, poboljšava i probavu, a regulisana probava koja apsorbira hranjive tvari, ne dozovolja da se u vašem tijelu nakupljaju neprobavljena hrana i štetne tvari.

Na kraju, važno je znati da cimet ima protuupalne učinke, a poznato je da su pretilost i hronične upale povezane.

Stoga, ako želite izgubiti kilograme i regulisati svoju probavu, napravite napitak od cimeta. Potreban vam je jedan štapić cimeta ili jedna kašičica mljevenog cimeta te oko jedan litar vode. Prokuhajte vodu i dodajte cimet te ostavite napitak oko 15 minuta. Potom procijedite vodu i ostavite da se ohladi i konzumirajte je tokom dana.