Promijenite ih
34

Ovo su uobičajne noćne navika zbog kojih se možete udebljati

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Nakon dugog, stresnog dana na poslu, roditeljstvu i ispunjavanju hiljada obaveza, sve što želite je da se opustite navečer.

Međutim, ako ste primijetili nenamjerno dobivanje na težini ili se borite da smršavite, možda su krive vaše noćne navike.

Destini Moody, registrovani dijetetičar, otkrio je nekoliko skrivenih noćnih navika koje uzrokuju debljanje.

Preskakanje večere

"Preskakanje večere ili zamjena večere grickalicama može biti štetno. Ovo može dovesti do toga da vaša glad pređe u preopterećenje, što može uzrokovati da jedete više kalorija sljedećeg dana. Ovaj efekat je još dublji ako ste osoba koja ne jede pravi doručak", dodaje.

Obilna večera snabdijeva vaše tijelo esencijalnim nutrijentima, a preskakanje može dovesti do kasnonoćne gladi, potencijalno izazivajući nezdrave grickalice i prejedanje.

Jedenje obroka pred spavanje

Prema studiji iz 2020. godine, uživanje u obilnom obroku prije spavanja može poremetiti san i doprinijeti debljanju. Vašem tijelu treba vremena da pravilno probavi hranu, a ležanje odmah nakon jela može dovesti do nelagode i potencijalnih poremećaja u kvaliteti sna.

"Probavljanje hrane zahtijeva puno metaboličke energije da bi vaše tijelo potrošilo. Da biste dobili kvalitetan san, vaše tijelo se mora isključiti, a vašem tijelu je teško to učiniti ako probavlja obrok. Što je vaš obrok veći, to više nedostatak sna može negativno uticati na vašu težinu", objašnjava Moody.

Nedovoljno sna

Kada je vaše tijelo lišeno sna, žudi za hranom bogatom energijom, a hormonska neravnoteža može dovesti do povećanog apetita i smanjenog metabolizma, što ga čini izazovnijim za održavanje zdrave težine.

"Studije su pokazale da oni koji spavaju manje od sedam sati noću imaju povećan nivo kortizola (hormona koji potiče skladištenje masti) kao i grelina (hormona koji izaziva glad). Kada je vaše tijelo lišeno sna, ono počinje da traži gorivo iz hrane. Zbog toga možete osjetiti da žudite za slatkišima kada ste umorni, a te žudnje samo ometaju napore za mršavljenje", dodaje.

Radimo prekasno

Radovi kasno u noć mogu povećati nivo stresa i poremetiti obrasce spavanja. Pregled iz 2018. zaključio je da povišeni nivoi kortizola mogu povećati žudnju za visokokaloričnom hranom za udobnost i dovesti do debljanja oko vašeg abdomena.

"Rad do kasno u noć može uzrokovati pretjeran nivo stresa, a pokazalo se i da stres povećava nivoe kortizola. Osim toga, mnogi od nas žude za slatkišima i drugom bezvrijednom hranom kada smo pod stresom kao podsvjestan način za postizanje utjehe i ova navika može izazvati pustoš na vašem struku", dodaje.

Dok večernji treninzi imaju svoje prednosti, intenzivna tjelovježba previše blizu vremena za spavanje može ubrzati vaš metabolizam i učiniti ga izazovnim za opuštanje. Takođe, povećani adrenalin i broj otkucaja srca usled vežbanja mogu da ometaju sposobnost vašeg tela da zaspi i zaspi.

"Nema ništa loše u tome da se dobro znojite ako možete vježbati samo uveče. Međutim, endorfini koji kruže kroz vaše vene nakon treninga mogu vas držati budnim duže nego što biste trebali. Ovo je otežano činjenicom da vježbanje može čini vas gladnim, što može pojačati noćnu žudnju", kaže Moody.

Vježbanje uvečer

Dok večernji treninzi imaju svoje prednosti, intenzivna tjelovježba previše blizu vremena za spavanje može ubrzati vaš metabolizam i učiniti ga izazovnim za opuštanje. Također, povećani adrenalin i broj otkucaja srca usljed vježbanja mogu da ometaju sposobnost vašeg tijela da zaspi.

"Nema ništa loše u tome da se dobro znojite ako možete vježbati samo uveče. Međutim, endorfini koji kruže kroz vaše vene nakon treninga mogu vas držati budnim duže nego što biste trebali. Ovo je otežano činjenicom da vježbanje može čini vas gladnim, što može pojačati noćnu žudnju", kaže Moody.