Izaziva nadutost
51

Ovo povrće biste trebali što prije izbaciti iz svoje ishrane

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Salo na stomaku može biti pod uticajem raznih faktora, uključujući ishranu.

Iako se povrće obično smatra osnovnom hranom u svakoj uravnoteženoj prehrani, iznenađujuće je saznati da čak i ove naizgled zdrave namirnice mogu potencijalno doprinijeti masnoći na stomaku na neki način.

Dijetetičar Jesse Federom otkriva iznenađujuće činjenice o vezi između povrća i sala na stomaku.

"Povrće prirodno ima malo kalorija i neće direktno dovesti do sala na stomaku. Međutim, poznato je da neko povrće uzrokuje plinove, nadimanje i iritira crijeva što može utjecati na našu probavu i metabolizam", navodi.

Osim toga, on također ističe da svako povrće koje je kuhano na previše putera ili ulja, prženo ili preliveno sa sosevima s visokim udjelom masti može dovesti do sala na stomaku.

Određeno povrće je poznato po svom potencijalu da izazove plinove, nadimanje i iritaciju u probavnom sistemu, što može utjecati na našu probavu i metabolizam. Među tim krivcima su brokula, kelj, kupus, šparoge, prokulice i karfiol. Ovo povrće je svakako zdravo i sadrži brojne zdravstvene prednosti, ali može biti iritantno za one sa osjetljivom probavom.

"Ovo povrće je obično bogato netopivim vlaknima i određenim ugljikohidratima koje bakterije obično jedu i dovode do fermentacije, a zatim plinova/napuhanosti. Ovo može iritirati crijeva i potencijalno uzrokovati upalu i utjecati na vaš metabolizam kada se jede u velikim količinama", navodi Feder.

Ipak, dodaje da je najviše zabrinjavajuće povrće preliveno puterom, uljem ili napunjeno masnim preljevima i umacima. Ovi dodaci donose značajno opterećenje kalorijama i upalnim mastima, koje, kada se konzumiraju u prekomjernoj količini, mogu doprinijeti nakupljanju masti na stomaku.

Sljedeći put kada poželite pržene patlidžane ili karfiol, razmislite dvaput jer ovo povrće natopljeno uljem može doprinijeti masnoći u stomaku kroz svoj sadržaj masti.

Feder zaključuje da povrće koje ima minimalne količine ovih ugljikohidrata koji se teško probavljaju obično se udobnije nalazi u našem probavnom sistemu. Primjeri takvog povrća uključuju mrkvu, krastavce, paprike, mahune, patlidžan i tikvice. Nadalje, sadržaj kalorija se može značajno smanjiti kuhanjem povrća na pari, jer ovaj način eliminira potrebu za kuhanjem u uljima ili mastima.