Ovisno o cilju
4

Otkrijte koje vježbe biste trebali prakticirati, a koje izbjegavati

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
Bavljenje sportom je izuzetno korisno. Ako želite postići rezultate na određenim dijelovima tijela, a da ne ispaštaju drugi dijelovi, postoje vježbe koje su praktičnije za vas.

Oblik našeg tijela dosta ovisi o genetici, piše Bright Side. Ipak, izbor određenog tipa vježbi može vam pomoći definirati sve dijelove svog tijela. Dakle, pogledajte koje vježbe utječu na koji dio tijela i odlučite se za one koje vam najviše odgovaraju.

Šetnja

Ako dosta šetate, masne naslage s vaših nogu će se brzo izgubiti. Ovo će vam, također, pomoći doći do dobro definisane stražnjice, a istovremeno će i vaša ramena gubiti debljinu, ali neće postajati veća i šira.

Glavni mišići koji su uključeni u ovu vježbu: mišići nogu i ruku.

Joga

Joga je dobar sport koji pomaže da masne naslage gubite ravnomjerno. Ona stvara fleksibilnost koja vodi do vitkog i lijepog tijela i ima dugoročan učinak. Brže ćete gubiti masti u ramenima i nogama, ali to u najvećoj mjeri ovisi i o tome koliko često vježbate.

Glavni mišići koji su uključeni su mišići ramena, torza i nogu.

Tenis

Ovaj sport je vrlo aktivan i učinit će da izgubite višak sa svih dijelova tijela. Nivo masti kod ljudi koji se bave tenisom obično iznosi oko 16 do 18 posto. To je niže nego kod prosječne osobe koja obično ima oko 25 posto masti u tijelu. Ali istovremeno ramena rastu i bedra se sužavaju. Dakle, ako želite imati malo ženstveniji oblik tijela, joga bi možda bila bolji izbor za vas.

Glavni mišići koji su uključeni su mišići bedara, ramena i ruku.

Plivanje

Primjetno je da plivači i ronioci obično imaju veći postotak tjelesne masti od drugih sportaša. Ako imate višak masti u gornjem dijelu tijela, plivanje bi moglo biti dobro rješenje za vas. U isto vrijeme ćete gubiti masnoću brzo, ali će se povećavati i vaši mišići, tako da će vam ramena i grudi postati veoma široki.

Glavni mišići koji su uključeni: mišići grudi, ruku i gornjeg dijela leđa.

Gimnastika

Većina žena koje se bave gimnastikom su uske, niske i, općenito, kompaktne, a muškarci više imaju oblik slova V, zbog svog izuzetno mišićavog gornjeg dijela tijela. Oni ne moraju biti super mršavi, ali njihove noge i ruke su prilično dobro definirane. Osim toga, morate biti prilično fleksibilni, kao u jogi, i to pomaže u tome da vam cijelo tijelo bude proporcionalno.

Glavni mišići koji su uključeni: mišići nogu, ruku i torza.

Biciklizam

Vaše noge i stražnjica bit će najaktivniji ako se odlučite za biciklizam. Veoma brzo ćete gubiti masne naslage i formirati mišiće. Tjelesna mast kod biciklista iznosi od 6 do 11 posto kod muškaraca i od 12 do 16 posto kod žena. Također, oni obično imaju uska ramena.

Glavni mišići koji sudjeluju: mišići nogu i stražnjice.

Trčanje

Trkači imaju nizak nivo tjelesne masti i ona iznosi oko 7 posto, u prosjeku. Noge i bedra su prvi dijelovi tijela koji počinju dobivati atletski oblik, a što je najvažnije, trčanje vas čini i zdravijim. Trkači koriste ogromnu količinu kisika, tako da je mreža njihovih krvnih kapilara dobro razvijena. Međutim, gornji dio tijela se ne razvija mnogo.

Glavni mišići koji su uključeni: mišići butina i listova.