Vježbe joge
46

Oslobodite se bolova i grčeva u gornjem dijelu leđa uz dvominutno istezanje

Klix.ba
Bolovi i grčevi u gornjem dijelu leđa postali su svakodnevnica kod miliona ljudi širom svijeta. Uz dvominutne vježbe istezanja možete djelovati preventivno i osloboditi se ove tegobe.

Fiziotarapeuti Fondacije fizičke terapije pojašnjavaju kako se pokretljivost i rotacija kičme mogu poboljšati uz pravilne vježbe. Postoje one laganije, kao i one teže koje mogu biti bolne, ali učinkovite.

Vježbe za oslobađnja bola u leđima velikim dijelom su vezane za jogu.

Kako su prikazali u videu iz ove Fondacije, za početnike je najbolje da legnu na stranu sa nogama savijenim u koljenima i rukama ispruženim u pravcu nosa. Ispod glave je potrebno podbaciti joga block ili neki sličan predmet.

Sastavite dlanove i cijelom rukom zarotirajte se na drugu stranu kako biste istegnuli kičmu. Zadržite se u toj poziciji nekoliko sekundi i potom vratite u početni položaj. Ovu vježbu ponovite nekoliko puta.

Potom možete premjestiti joga block ispod koljena jedne noge, a drugu nogu ispružite. Zatim uradite rotaciju tijelom držeći jednu ruku na rebrima tako da osjetite lagano istezanje u predjelu leđa i grudnog koša. Također se zadržite u ovoj poziciji nekoliko sekundi i onda vratite u početni položaj.

Redovno istezanje važi kao odlična terapija za tijelo i um. Važno je napomenuti za one koji imaju većih problema sa kičmom da se prije ovakvih vježbi konsultujtu sa fizioterapeutom.