Zdravstvene prednosti
43

Nutricionistica preporučila dva začina koji "tope" stomak i pomažu kod upale

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Američka nutricionistica Kimberly Booker otkrila je koja dva začina mogu pomoći pri borbi sa salom na stomaku, ali i pomoći pri hroničnoj upali.

Začini su sastavni dio kulinarske tradicije širom svijeta, dodajući okus, aromu i boju raznim jelima. Osim svoje kulinarske privlačnosti, mnogi začini također se mogu pohvaliti potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost da pomognu u kontroli težine i smanje hronične upale. Određeni začini imaju svojstva koja mogu doprinijeti topljenju masti na stomaku i ublažavanju hronične upale.

Američka nutricionistica Kimberly Booker za SheFinds.com otkrila je da su kurkuma i crni biber neke od opcija začina koje mogu pomoći u "topljenju" stomaka, a istovremeno smanjuju upalu.

Kurkuma je privukla značajnu pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, posebno u smanjenju hronične upale. Aktivni spoj kurkume, kurkumin, poznat je po svojim snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Uz to, kurkumin je proučavan zbog njegove potencijalne uloge u podršci gubitku težine i smanjenju masnog tkiva na trbuhu.

"Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje ima protuupalna svojstva. Smanjenjem upale može podržati gubitak težine, uključujući masnoću na stomaku. Kurkumin također može potencijalno pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin , utječući na to kako tijelo skladišti masti", kaže Booker.

Što se tiče njene uloge kod hronične upale, ona napominje da "kurkumin u kurkumi djeluje kao snažan antioksidans, neutralizirajući slobodne radikale koji doprinose upali".

Crni biber nije samo uobičajena kuhinjska namirnica već i začin koji može doprinijeti smanjenju hronične upale i potencijalno pomoći u smanjenju trbušne masti.

Booker dalje elaborira i kaže: "Piperin, aktivni spoj u crnom biberu, povezan je s potencijalnim poboljšanjima u metabolizmu masti. Može poboljšati apsorpciju drugih nutrijenata, uključujući one koji podržavaju gubitak težine".

Što se tiče njegove povezanosti sa minimiziranjem hronične upale, Booker ističe da "piperin pokazuje antiinflamatorna svojstva, doprinoseći smanjenju hronične upale".