{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljamo s treningom: "Tursko ustajanje" - vježba za cijelo tijelo

22.9.2018. u 18:52
29
33
Nastavljamo s treningom: "Tursko ustajanje" - vježba za cijelo tijelo
29
 
Fitness instruktorica Lejla Šebić za čitatelje portala Klix.ba nastavlja pripremati vježbe pomoću kojih ćete na najbolji način oblikovati svoje tijelo.
Tursko ustajanje kao vježba, u suštini je sklop većine pokreta koji svako ljudsko biće izvodi svakoga dana ustajući iz ležećeg u stojeći položaj.

Sastoji se od četiri položaja, izvedenih uzastopno. Osim utjecaja na razvoj snage ova vježba također zahtijeva visok nivo koordinacije, fleksibilnosti i ravnoteže. Prilikom učenja izvodi se bez opterećenja, a kasnije se dodaje vanjsko opterećenje uteg ili girya.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba


Na početku vježbe ležimo na leđima i sa desnom rukom koja je ispružena vertikalno u visini ramena. Lijeva ruka se nalazi opružena na podlozi pod 45 stepeni u odnosu na tijelo. Lijeva noga je pružena, a desna je pogrčena.

U prvom dijelu vježbe izvodimo pretklon trupa (trbušnjak) i istovremeno dižući gornji deo tela s poda, oslanjajući težinu na lijevu podlakticu, a zatim na dlan, te snažno pritisnemo desnom nogom u podlogu. Nakon toga podižemo kukove, lijevu nogu savijamo i provlačimo ispod tijela. Cijelo vrijeme nam je pogled usmjeren prema desnoj ruci - gore.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba


Poslije toga se okrećemo i zauzimamo položaj za iskorak. Završni dio je podizanje u uspravni položaj iz kojeg se istim putem ponovo vraćamo u ležeći položaj. Isto napravimo na drugu stranu odnosno sa drugom rukom i nogom.

Vježba je snimljena u novootvorenom LM fitness centru u Vistafonu na Otoci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: