Vježbanje u zraku
114

Lejla Šebić: Fly fitness vratit će vas u djetinjstvo i pomoći da učvrstite sve mišiće na svom tijelu

S.H.P.
Foto: Alen Ćirić
Foto: Alen Ćirić
Fly fitness odnosi se na vježbanje u zraku. Ova vrsta fitnesa je vrlo orginalan i zabavan način koji kombinuje osnovne vježbe fitnesa, pilatesa, joge, plesa i gimnastike, a ovakvo vježbanje vratiti će vas djetinjstvo i veseli svijet igre, zabave i mašte.

Naša najpoznatija fitnes trenerica Lejla Šebić kazala je da se vježbanje vežbanje se izvodi pomoću posebno dizajniranih tkanina koje su obješene na plafon i omogućavaju vam da na jedinstven način letite u zraku dok vježbate.

"Vježbe utječu na cijelo tijelo jačaju i istežu mišiće, razvijaju koordinaciju, ravnotežu, kinestetičku svjesnost, a u isto vrijeme imaju opuštajući antistresni efekat. Fly fitness pored brojnih zanimljivih vježbi koristi i inverzne ili obrnute položaje koji osiguravaju dekompresiju kičme, smanjuju bolove u leđima i tenziju mišića, osiguravaju dobru cirkulaciju, istežu kičmu i okolne potporne mišiće, kičma dolazi u pravilan položaj", objašnjava Šebić.

Dodala je i da se vježbanjem u zraku cijelo tijelo opušta, relaksira i smiruje, te je ovaj oblik vježbanja idealan za smanjenje stresa kojem smo izloženi u svakodnevnom životu.

"Vježbe se izvode u maloj grupi od deset polaznika uz budni nadzor naše licencirane instruktorice Mersihe Šestić. Upravo vježbanje u maloj grupi omogućava individualni pristup svakom vježbaču i gradaciju težine vježbe od najlakših, srednje teških pa sve do onih najteži vježbi za napredne vježbače", kazala je.

Trening traje 60 minuta u toku kojih se izvode vježbe zagrijavanja, jačanja mišića, istezanja i opuštanja.

"Vježbe Fly fitnessa utječu na mišiće cijelog tijela poštujući princip integrirane izolacije iz pilates tehnike. Nema izolirajućih vježbi snage već tijelo funkcioniše kao jedinstvena cjelina. Na treningu se potroši i značajan broj kalorija, mišići se oblikuju, a postiže se i veća fleksibilnost tijela", kazala je Šebić.

Posebno je važno istaknuti da ovakav način vježbanja ispravlja nepravilno držanje tijela koje je sve više prisutno kod velikog broja ljudi.

"Vježbe su namjenjene svima od rekreativaca do vrhunskih sportista. Svaka vježba ima svoju varijantu regresije i progresije tako da se bez obzira na fitness formu svako može uspješno priključiti treningu. Na slikama koje vidite prikazali smo neke neprednije varijante vježbi do kojih se dolazi postepeno. Svi koji su zainteresirani mogu nam se obratiti putem naše stranice ili Facebook i Instagram profila", zaključila je Šebić.