Važna hranjiva materija
15

Koliko je proteina potrebno za normalno funkcioniranje organizma

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za sve one koji žele da izgube težinu ili koji žele da izgrade svoje tijelo, proteini trebaju biti najdominantnija grupa hranjivih materija na njihovim tanjirima. To nije pogrešno jer dnevni unos proteina igra ključnu ulogu u ukupnom zdravlju i nesmetanom funkcioniranju tijela. Međutim, postoje neka pitanja vezana za proteine koja do sada nisu odgovorena.

Proteini ljudskom organizmu daju energiju i pomažu mu da održi mišiće. Međutim, kao i svaka druga stvar, neophodno je konzumirati adekvatnu količinu proteina kako biste gubili na težini, prenosi Times of India.

Dnevne potrebe proteina

Naše tijelo ne skladišti proteine ​​kao što čuva masnoće i ugljikohidrate te je iz ovog razloga važno svakodnevno ih konzumirati u odgovarajućoj količini. Protein je potreban za održavanje mišića, kože i drugih organa. Također je potrebno popraviti i izgraditi ćelije. Prema savjetima stručnjaka, odrasli moraju dnevno konzumirati oko 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine.

Vježbanje i unos proteina

Što više vježbate, više proteina vam je potrebno. Ako redovno vježbate, važno je da održavate optimalan nivo unosa proteina. Potrebno je svakodnevno konzumirati 1,4 do dva grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Stručnjaci savjetuju da morate konzumirati proteine ​​neposredno prije ili nakon treninga kako biste poboljšali vrijeme oporavka mišića.

Ne pretjerujte

Samo zato što je važno za zdravlje da unosite proteine to ne znači da ih možete imati u višku. Zapamtite da je umjerenost ključ uspjeha. Konzumiranje ishrane s visokim sadržajem proteina može dovesti do bolesti bubrega i povećati izlučivanje kalcija, što dovodi do smanjenja gustine kostiju. Uključite pravilan omjer ugljikohidrata, masti i proteina u vašu ishranu da biste ostali zdravi.

Dobri izvori proteina

Neke namirnice s visokim sadržajem proteina također sadrže i visok nivo zasićenih masti. Konzumiranje viška zasićenih masnoća može podići nivo holesterola i povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Jedite pileća prsa da biste izbjegli višak zasićenih masnoća. Vegetarijanska hrana kao što su grah i orašasti plodovi su još jedna zdrava opcija za održavanje nivoa optimalnog nivoa proteina.