Svaka čast
71

Kanađanka je oborila svjetski rekord u držanju planka, njene godine bi vas mogle iznenaditi

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Plank je statična vježba tokom koje rade gotovo svi mišići u tijelu, što je čini jednom od najpopularnijih, ali i najzahtjevnijih vježbi.

Kanađanka Donna Jean Wilde, koja ima 58 godina, oborila je svjetski rekord u najdužem držanju planka za žene. U izazovnoj pozi izdržala je 4 sata, 30 minuta i 11 sekundi.

Wilde je odlučila pokušati oboriti svjetski rekord u planku još prije umirovljenja, dok je radila kao zamjenica direktora u jednoj srednjoj školi.

Za uspješno postizanje rekorda, izazivačeve podlaktice i nožni prsti moraju cijelo vrijeme dodirivati tlo. Ostatak tijela mora biti podignut od tla i držati se ravno.

"Laktovi me jako bole", rekla je Donna Jean nakon što je odradila izazov.

Dodala je i da su joj prva dva sata brzo prošla, a posljednji je bio najveći izazov.

"Zadnjih 30 minuta bila sam usredotočena na disanje. Morala sam ostati mirna i paziti da se ne tresem", izjavila je.

Ovu je baku motiviralo 12 unučadi koji su je došli gledati i bodriti. Kao neko ko pati od kroničnih bolova u šakama i rukama, Donna Jean je navikla ustrajati kroz nedaće. Plank drži svakodnevno do tri sata, a tokom priprema za pokušaj obaranja rekorda vježbala je i po šest sati dnevno, podijeljeno u dva bloka po tri sata.

"Plank sam uključila u svoju rutinu vježbanja prije 12 godina, kad sam slomila zglob, zbog čega nisam mogla trčati ili dizati utege jer sam nosila gips. Shvatila sam da je plank vježba tokom koje mogu čitati. Zaljubila sam se u nju", pojasnila je.

Svjetski rekord u najdužem držanju planka za žene, s 4 sata, 19 minuta i 55 sekundi od 2019., držala je Kanađanka Dana Glowacka. Među muškarcima, svjetski rekord u najdužem držanju planka drži Čeh Josef Šalek s 9 sati, 38 minuta i 47 sekundi.