Preporuka doktora
8

Jedna vrsta vježbe može biti ključ zdravlja vašeg mozga

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najbolji način da poboljšate zdravlje mozga jeste da provedete nekoliko minuta svakog jutra radeći čučnjeve ili druge vježbe za noge s opterećenjem.

Premda ne postoji brzi put do boljeg zdravlja ili kretanja, stručnjaci ističu da možemo pametno birati vježbe koje radimo te odabrati one koje zahtijevaju minimalno planiranje ili opremu, ali obećavaju znatne rezultate.

Iako su fizičke prednosti vježbanja dobro poznate, često zanemarujemo dugotrajan pozitivan utjecaj koji može imati na zdravlje našeg mozga. I zaista ne morate puno raditi da biste dobili taj cerebralni poticaj.

Dr. Michael Mosely je nedavno na BBC-jevom podcastu "Just One Thing" objasnio da pokušava svaki dan raditi neku vrstu kardio treninga za zdravlje srca i pluća, ali da bi jedina stvar koju bi preporučio da dodamo svojoj svakodnevnoj rutini bio trening snage.

Među vježbama koje je istaknuo bili su sklekovi, ali i čučnjevi koji mogu poboljšati funkcije vašeg mozga.

"Postoji fascinantno novo istraživanje o prednostima treninga snage, kako nekoliko minuta svakodnevnih vježbi snage - gdje vam nije potrebna nikakva posebna oprema - može poboljšati vaš mozak, kao i mišiće", kazao je.

"Drugi oblik vježbe otpora koji preporučujem da pokušate raditi na redovnoj osnovi su čučnevi. Kao što smo otkrili, to je jedna od najboljih vježbi za poboljšanje funkcije mozga na iznenađujuće načine", ispričao je.

Preporučuje da se obje vježbe rade ujutru po ustajanju iz kreveta: "Pružaju vam vježbu za cijelo tijelo, pomažu vašem srcu i mogu čak povećati snagu vašeg mozga", dodao je.

Studija objavljena u časopisu Frontiers In Neuroscience otkrila je da vježbe za noge s opterećenjem poput čučnjeva šalju neurološke signale koji su od vitalnog značaja za stvaranje novih, zdravih moždanih ćelija. Te ćelije onda mogu poboljšati vaše kritičko razmišljanje i ukupnu kognitivnu funkciju.