Gimnazija Mostar dobila umjetnu stijenu za sportsko penjanje

Gimnazija Mostar dobila umjetnu stijenu za sportsko penjanje
0
F
FENA
6.7.2019. u 11:40
10
komentara
0

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
U okviru projekta "Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini", u dvorani Gimnazije Mostar postavljena je umjetna stijena za sportsko penjanje, visine 6 i širine 10 metara.
Tako je Gimnazija Mostar postala prva srednja škola na području HNK koja će svojim učenicima pružiti mogućnost raznih aktivnosti iz sportskog penjanja.

Postavljanje umjetne stijene, koje je trajalo od 25. juna do 5. jula, obavljeno je uz pomoć stručnjaka iz Kluba ekstremnih sportova "Scorpio“.

Iz Gimnazije Mostar naglasili su kako je sportsko penjanje upravo odličan motiv za promjene u prehrani.

"Naime, radi se o jednom od sportova u kojima optimalna tjelesna težina igra bitnu ulogu u cijeloj priči. U toku penjanja kardiovaskularni sistem se izlaže naporu koji može biti visokog i kratkotrajnog, ali i niskog i dugotrajnog intenziteta. Pozitivno djeluje na proporcionalan razvoj snage svih dijelova tijela i intermuskularnu koordinaciju, ali i maksimalnu pokretljivost u svim zglobnim tijelima. Motorički, posebno koordinacijski, jedan je od najsloženijih sportova uopće", naveli su iz Gimnazije.

Inače, spomenuti projekt realizira se uz podršku Vlade Švicarske, Švicarske agencije za razvoj i saradnju SDC, Svjetske banke i Federalnog ministarstva zdravstva.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...