Traje do 30. septembra
0

Evropska sedmica sporta: Osnovci uče Taekwondo u Posušju, počele Sportske igre Oaze

N. O.
U sklopu Evropske sedmice sporta 2022, protekla tri dana su obilježili Taekwondo otvoreni treninzi u Posušju, a u Sarajevu su otvorene Sportske igre oaze.

TKD Poskok iz Posušja je održao još dva od ukupno tri otvorena treninga Taekwondo-a i to u osnovnim školama Ante Brune Bušića u Rakitnom te Kočerin u Posušju.

Sportske igre Oaze, tradicionalna manifestacija posvećena osobama sa intelektualnim poteškoćama. Na dvije lokacije, Olimpijski Bazen Otoka i Centar za edukaciju sport i rekreaciju Safet Zajko, organizirana su takmičenja u plivanju, atletici i boćanju. Sportske igre Oaze nastavljaju i danas, 29.09. kada su u Centru Safet Zajko planirana takmičenja u nogometu i boćanju. Mostar će danas biti domaćin velikog rekretivno sportskog okupljanja pod nazivom Super leo te zove...budi fit u organizaciji Judo kluba Borsa koje će se održati u gradskom parku Zrinjevac.

Na inicijativu Evropske komisije, osmu godinu zaredom diljem Evrope održava se Evropska sedmica sporta. Cilj manifestacije je ukazati na važnost sporta i tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja. Pod sloganom "BeActive", u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH i Federalnim ministarstvom kulture i sporta, Evropska sedmica sporta od 23. do 30 septembra obilježava se i u BiH.

U suradnji s partnerskim organizacijama, u pet gradova i općina u Federaciji BiH, Sarajevu, Mostaru, Kiseljaku, Posušju i Grudama, održat će se osam različitih manifestacija s ciljem poticanja stanovništva na aktivan način života.

Ovogodišnji beactive ambasador ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta je bh. taekwondoista Nedžad Husić koji je ostvario povijesni rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojivši peto mjesto. Husić je član Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo, višestruki je državni prvak BiH te europski vicešampion.