"Be Active"
1

Evropska sedmica sporta: Loše vrijeme nije razlog za dan bez sporta

N. O.
U sklopu Evropske sedmice sporta 2022, jučer je manifestacija Super Leo te zove – budi fit premještena u dvoranu. Loše vrijeme, naravno, nije spriječilo veliki broj zainteresiranih da se okušaju u nekoliko sportova. Pored judo treninga, organiziran je i nogomet te otvoreni fitness trening.

Sportske igre Oaze su takođe zbog vremena premještene u Dvoranu Ramiz Salčin a organizirana su takmičenja u nogometu i boćanju. Današnje aktivnosti se premještaju u Centar skenderija i Sportsku dvoranu Dobrinja, a na redu su košarka i stolni tenis.

Na inicijativu Evropske komisije, osmu godinu zaredom diljem Europe održava se Europski tjedan sporta. Cilj manifestacije je ukazati na važnost sporta i tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja. Pod sloganom "BeActive", u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH i Federalnim ministarstvom kulture i sporta, Europski tjedan sporta od 23. do 30 septembra obilježava se i u BiH.

U saradnji s partnerskim organizacijama, u pet gradova i općina u Federaciji BiH, Sarajevu, Mostaru, Kiseljaku, Posušju i Grudama, održat će se osam različitih manifestacija s ciljem poticanja stanovništva na aktivan način života.

Ovogodišnji beactive ambasador ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta je bh. taekwondoista Nedžad Husić koji je ostvario povijesni rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojivši peto mjesto. Husić je član Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo, višestruki je državni prvak BiH te europski vicešampion.