Transformacija
87

Djevojci kojoj je pri rođenju dijagnosticirana cerebralna paraliza fitness je promijenio život

Klix.ba
Dvadesetdvogodišnjoj Mariani Sfakianaki je pri rođenju dijagnzirana cerebralna paraliza. Nakon operacije počela je redovno vježbati što joj je pomoglo izgraditi samopouzdanje. Danas Mariana na Instagramu dijeli svoje iskustvo u nadi da će potaknuti druge ljude da se bore i ostanu jaki, bez obzira na invaliditet koji imaju.

"Rođena sam u Grčkoj, kao nedonošće. Liječnici su prije poroda rekli mojoj mami da će roditi mrtvu bebu. Zbog toga nisu imali ništa spremno i kada sam rođena izgubila sam veliku količinu kisika što je uzrokovalo oštećenje na mom mozgu i rezultiralo celebralnom paralizom", ispričala je Mariana.

Mariana se teško kretala, nije imala kontrolu nad mišićima i gubila je ravnotežu. Kada joj je bilo pet godina njena porodica se, u potrazi za naprednijim tretmanima, preselila u Australiju. Tu je naišla na niz predrasuda.

"Kao dijete nisam razumjela šta se događa i zbog čega sam bila drugačija od druge djece. Maltretirali su me jer sam u invalidskim kolicima", rekla je priznajući da je zbog toga bila veoma depresivna.

U šestoj godini je imala veoma uspješnu operaciju, ali osam mjeseci nije mogla pomaknuti noge.

"Iako su mi rekli da nikada neću u potpunosti normalno funkcionirati, moji rezultati bili su nevjerovatni i bila sam zahvalna na tome. Nikada nisam htjela biti savršena, samo bolje", rekla je.

Ispričala je da joj je tjelovježba pomogla prevladati dugogodišnje mentalne i fizičke probleme.

"Fitness je u potpunosti transformirao moj život. Tjelovježba mi je pomogla da postanem jaka i nezavisna djevojka koja je usmjerena na pozitivne stvari", rekla je.

Na Instagramu ima 50.000 pratioca koji u njoj vide inspiraciju.