Slatka užina
189

Deserti koji možete konzumirati dok ste u procesu mršavljenja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Konzumiranje deserta je sastavni dio uravnotežene prehrene, a može vam pomoći i da mršavite ukoliko ga uzimate na pravi način.

Međutim, postoje neke vrste deserta zbog kojih se možete osjećati naduto i neugodno. Zato ovaj "trik" sa desertima može biti od pomoći da vaš trbuh ostane ravan i bez nadutosti, a da i dalje jedete desert.

Na ovom triku zahvaljujemo kuharici Nik Fields. Ona pomno prati najnovije izvještaje o prehrani i trendove zdrave hrane kako bi svojim klijentima poslužila najbolje proizvode. Njen trik s desertom za ravan trbuh je jednostavan.

"Klonite se deserta s brašnom, mlaćenicom i šećerom. Umjesto toga zamijenite ih orašastim plodovima i voćem koji sadrže prirodni šećer", kaže šefica kuhinje Nik.

Iako nema ništa nužno loše u tome što uživate u desertima koji su teži s rafiniranim brašnom, mlaćenicom i šećerom jednom u mjesecu, njihovo redovno konzumiranje i to u velikim količinama, može uzrokovati nadutost u želucu. Dakle, ako tražite desert koji će vas ostaviti zadovoljnim i održati trbuh ravnim, potražite deserte koji su prirodno zaslađeni.

Ako ste više čokoladni tip, uz desert se uvijek možete osloniti na slatkoću i bogatstvo tamne čokolade. Osim toga, tamna čokolada čak vam daje pojačanje vlakana i antioksidansa.

Još jedan trik koji kuhar Nik preporučuje je dodavanje prstohvata soli u vaše voće. Studije pokazuju da dodavanje soli vašem voću zapravo može učiniti voćni okus slađim.

"Voće postaje slađe bez dodavanja dodatnih zaslađivača", kaže šef kuhinje Nik.