Da li biste trebali nastaviti s treninzima dok se borite s prehladom ili gripom

Da li biste trebali nastaviti s treninzima dok se borite s prehladom ili gripom
10
M. A.
2.11.2019. u 07:51
3
komentara
10

dijeljenja
Da li biste trebali nastaviti s treninzima dok se borite s prehladom ili gripom Ilustracija: Shutterstock
Sad kada je "hladna" sezona u punom jeku, možda ćete biti primorani boriti se protiv grebanja u grlu ili nosu. U ovom periodu također se mnogi sportaši pitaju je li preporučljivo da nastave s treninzima ako su bolesni.
Međutim, novo istraživanje pokazuje da bez obzira vježbate li ili ne, to nema veze s tim koliko dugo ćete biti bolesni ili koliko će dugo trajati oporavak.

To, naravno, ne znači da ne biste trebali da odmarate ako se osjećate loše, ali ako su napolju povoljne vremenske prilike i ako se osjećate kao da možete trenirati, to nećete pogoršati stanje s prehladom.

Kao i kod bilo koje druge bolesti, najbolje je slušati svoje tijelo. Započnite sporijim tempom u odnosu na ono što vam raspored nalaže. Ukoliko se osjećate prilično dobro, možete pokušati odabrati brži tempo i raditi redovne vježbe. Međutim, ako se osjećate loše, dajte sebi oduška te odite kući i odmarajte se.

Svaka prehlada i gripa je različita. Ukoliko imate simptome gripe kao što su umor, groznica, proljev ili povraćanje najbolje je preskočiti vježbanje dok se ne oporavite. Smatrajte da bi to mogao biti znak da prekomjerno trenirate i da je vaš imuni sistem ugrožen.

Istraživanje pokazuje da dugotrajno vježbanje ima privremeni "prigušivački" učinak na vaš imuni sistem, čineći vas osjetljivijim na vanjske faktore, piše Running Magazine.

S druge strane, ako imate lijek protiv prehlade za koji ste uvjereni da djeluje, u svakom slučaju, uzmite ga, ali budite svjesni da je to vjerovatno placebo efekt, jer istraživanja do sada nisu uspjela pokazati da bilo koji dodatak ili lijek sa sigurnošću sprečava ili liječi prehladu.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...