21. marta
3

Četvrti Sarajevo Training Convention - STC: Problematika boli u leđima

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon uspješno organizovane tri međunarodne naučno – praktične konferencije ekipa Fitness & health studija Transform 21. marta ove godine organizuje četvrti Sarajevo Training Convention - STC.

STC predstavlja međunarodnu konvenciju naučnog karaktera, a koja za cilj ima da kroz praktično-teorijske radionice unaprijedi znanje ljudi iz struke fitnesa, sportskog treninga, rehabilitacije i nutricionizma.

"Cilj ovogodišnjeg STC- a jeste puno više pažnje posvetiti praktičnom dijelu seminara, gdje će edukator detaljno objasniti, demonstrirati i obučiti učesnike. Želimo se detaljno posvetiti problematici boli u leđima i iz tog razloga ćemo imati samo jednog predavača", poručili su organizatori.

Broj raspoloživih mjesta za prisustvo radionici je, dodaju, ograničen.

Predavač radionice je doktor Aleksandar Dejanović, biomehanist kičme i posture. Aleksandar je McGill Master Clinician, čovjek koji je svoje znanje skupljao i dokazivao ga uz najboljeg i vodećeg svjetskog biomehanistu za kičmu, profesora Stuart McGilla. Aleksandar je specijalista za rehabilitaciju kičmenog stuba, dizajniranje vježbi i unaprijeđenje lokomotornih performansi.

Njegovo naučno istraživačko interesovanje, kao i klinički fokus, se usko povezuju sa prevencijom i rehabilitacijom kičme i posturalnih poremećaja, funkcionalnim i strukturalnim poremećajima kičme fitnes rekreativaca, kao i unaprijeđenje sportskih performansi sa sportistima koji imaju problema sa bolom u leđima.

Ovogodišnji STC počinje u 9 sati u Courtyard by Marriott u Sarajevu. U prvom dijelu programa govorit će se o funkcionalnoj anatomiji, šta jeste i šta nije istina, dok će tema drugog dijela biti biomehanika kičme kroz prizmu treninga, a treći dio obuhvata testove i preventivne mjere, šta stvarno "radi", a šta je zabluda.

Nakon završetka radionice svim učesnicima STC-a će biti uručeni certifikati.