Važni pokazatelji
20

Četiri znaka koji ukazuju da vježbanjem gubite mišiće

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Radite naporno u teretani da biste izgubili na težini, ali kada trebate da sumirate rezultate, uočit ćete da gubite mišiće umjesto da sagorijevate masti. Šta to znači?

Gubitak mišića je često stanje i uzrokovano je raznim faktorima kao što su starost, određena zdravstvena stanja, ali i pothranjenost.

"Na početku intenzivnog treninga vaši mišići koriste uglavnom glukozu kao gorivo za energiju. Kada vaša glukoza iz jetre i mišića počne da se gubi, tijelo pokušava da napravi glukozu. Masnoća se ne može koristiti za proizvodnju glukoze, tako da vaše tijelo koristi svoje proteinske zalihe, tj. one iz mišića za proizvodnju glukoze. Poslije nekog vremena, vaše tijelo prelazi s korištenja glukoze na upotrebu masti kao goriva za energiju", kaže dijetetičar Emily Innes.

Važnost ishrane

Dijetetičar Sandi van Zyl kaže da je razlog zašto mnogi od nas vježbaju toniranje ili izgradnja mišića i gubitak viška masti. Međutim, bez potpore vašem režimu rada s dobro uravnoteženim planom ishrane, malo je vjerovatno da ćete vidjeti željene rezultate.

Iako možda gubite na težini, vaš ukupni postotak tjelesne masti možda neće odražavati ovo stanje zbog činjenice da gubite i mišićnu masu. Kada postanete aktivni, možete pomoći u sprečavanju gubitka mišića ako pojedete užinu kako biste se oporavili ili čak da pojedete potpuni obrok u roku od 45 minuta nakon treninga. Ova užina ili obrok treba da obuhvati i proteine i ugljikohidrate kako bi stimulirala oporavak i rast mišića te kako bi pripremila mišiće za sljedeću vježbu.

Nedostatak proteina

Proteini su ključni element kada je u pitanju gubitak težine i izgradnja tijela. Innes kaže da trebate jesti adekvatne količine proteina i unositi dovoljno kalorija da biste omogućili vašem tijelu da napuni i popravi oštećenja učinjena tokom intenzivnog vježbanja.

"Česta greška je da jedete samo proteine ​​i izbjegavate konzumiranje kalorija iz ugljikohidrata i zdravih masti. Ovo prisiljava vaše tijelo da koristi svoje proteinske zalihe da obezbijedi energiju koju zahtijeva vaše tijelo koje se oporavlja, što ometa oporavak mišića. Ne možete spriječiti početni gubitak mišića, ali možete napuniti svoje proteinske zalihe u tijelu tako što ćete jesti dovoljno proteina i kalorija nakon vježbanja", dodaje Innes.

Tokom sati i tokom nekoliko dana nakon treninga, vaše tijelo će raditi na reparaciji oštećenog mišića i, ako je unos proteina adekvatan, vaše tijelo će izgraditi više mišića nego što ste ih izgubili. Krajnji rezultat ovog procesa je izvajano tijelo. Također je važno da unesete dovoljno kalorija da biste osigurali tijelo tekućim energetskim potrebama, jer će se u suprotnom vaše tijelo vratiti na spaljivanje proteina da bi proizvelo glukozu.

Odmaranje kao sastavnio dio fitness rutine

Da li ste znali da se mišići grade tokom dana odmora/oporavka?

Odmaranje omogućava mišićima da postanu veći i jači dok se obnavljaju. Kada prekomjerno vježbate, uzrokujete oštećenje mišića, zato budite oprezni u vezi s danima oporavka. No, dani oporavka ne znače nužno da ležite dan ili dva. Možete biti aktivni radeći nešto što će opustiti vaše tijelo poput joge.

Spavajte

Svake noći kada spavamo, naša tijela proizvode nova mišićna i nervna tkiva. Nedostatak sna negativno utječe na proizvodnju hormona koji pomažu u održavanju mišića. Ovo bi trebalo da objasni zašto se narednog dana osjećate tromo.