Proces mršavljenja
9

Četiri začina koja možete dodati u svoje obroke za postizanje ravnijeg stomaka

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Uključivanje pravog bilja i začina u vašu prehranu može značajno poboljšati vaše zdravlje, posebno kada je riječ o smanjenju upale, poboljšanju probave i postizanju ravnijeg trbuha.

Mnogi od ovih prirodnih sastojaka se stoljećima koriste u tradicionalnoj medicini zbog svojih moćnih protuupalnih i probavnih svojstava.

Dodavanjem ovih aromatiziranih biljaka i začina koji jačaju zdravlje svojim obrocima, možete podržati gubitak težine i promovirati bolju cjelokupnu probavu.

Đumbir

Đumbir sadrži bioaktivna jedinjenja kao što je gingerol, koja imaju snažna protuupalna svojstva. Smanjenjem upale u crijevima, đumbir može pomoći u ublažavanju simptoma probavne nelagode i nadimanja, doprinoseći ravnijem trbuhu.

Đumbir može pomoći u ublažavanju simptoma zbog svoje sposobnosti da smanji upalu i promovira zdravu probavu. Utvrđeno je da đumbir ima prirodna antispazmodična svojstva, koja mogu pomoći u opuštanju mišića u probavnom traktu i smanjenju nadutosti uzrokovane kontrakcijama mišića.

Kurkuma

Kurkuma ima antimikrobna svojstva koja pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crijevnih bakterija. Uravnotežen mikrobiom crijeva je ključan za cjelokupno zdravlje probave i može spriječiti probleme poput plinova i nadimanja.

Kurkuma može poboljšati funkciju crijevne barijere, što poboljšava apsorpciju hranjivih tvari. Bolja apsorpcija nutrijenata podržava cjelokupno zdravlje i može spriječiti probavne tegobe. Uz to, kurkumin može poboljšati metaboličke procese, pomažući tijelu da efikasnije sagorijeva kalorije. Povećana brzina metabolizma pomaže u gubitku težine promovišući sagorijevanje masti.

Cimet

Cimet pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi poboljšavajući osjetljivost na inzulin. Stabilan nivo šećera u krvi može smanjiti žudnju i sprečiti prejedanje, što podržava kontrolu tjelesne težine i pomaže u održavanju ravnijeg stomaka.

Ne samo da je cimet ukusan začin, već je i protuupalni agens. Pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, što može pomoći u sprečavanju skokova inzulina i posljedičnom skladištenju masti na stomaku. Također, stimulirajući želudačne sokove, pomaže probavu i pomaže u razgradnju hrane, što smanjuje probavne probleme, čime se poboljšava zdravlje crijeva.

Bijeli luk

Protuupalna svojstva bijelog luka mogu pomoći u smanjenju upale u gastrointestinalnom traktu. Ovo može ublažiti probavne tegobe i doprinijeti zdravijem okruženju crijeva. Također, se pokazalo da povećava brzinu metabolizma, što može pomoći u kontroli težine.

Bijeli luk ima spojeve sumpora poput alicina, koji su jaki protuupalni i antimikrobni agensi. Ova jedinjenja smanjuju upalu crijeva, bore se protiv štetnih bakterija i promoviraju zdravu crijevnu floru. Zbog svojih pozitivnih učinaka na probavu i apsorpciju nutrijenata, bijeli luk može indirektno olakšati kontrolu težine, kao i dovesti do ravnijeg trbuha promovirajući optimalno zdravlje crijeva.