Budite u boljoj formi
49

Četiri odlična savjeta: Skidanje kilograma može biti uspješno i bez odlaska u teretanu

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Postoje mnogi savjeti koji vam mogu pomoći da izgubite suvišne kilograme bez fizičkih aktivnosti, kao što su zamjena kaloričnih pića za vodu i nezaslađena pića, jedenje iz manjih tanjira ili kvalitetan san. Međutim, to nisu jedini savjeti koje možete primijeniti.
Kombinacijom raznih savjeta do ljeta biste mogli biti u boljoj formi i izgubiti znatnan broj kilograma, a da se ne namučite previše.

Jedite više proteina

Protein je bitan dio zdrave prehrane i nužan je za učinkovit metabolizam. Proteini povećavaju osjećaj sitosti i na taj način odgađaju osjećaj gladi. Jedna studija otkrila je da su žene koje su konzumirale visokoproteinski jogurt kao međuobrok smanjile glad i unos kalorija u kasnijim obrocima.

Jednostavni načini za povećanje količine proteina u ishrani uključuju dodavanje jedne kašike chia sjemenki ili sjemenki konoplje žitaricama za doručak ili povećana konzumacija jaja.

Jedite više vlakana

Vlakna se nalaze u voću, povrću, mahunarkama i cjelovitim žitaricama, a razlikuju se od druge hrane jer ih tijelo ne probavlja u tankom crijevu. Umjesto toga, hrana odlazi u debelo crijevo, gdje dolazi do fermentacije.

Namirnice bogate vlaknima daju veći osjećaj sitosti, povećavajući vrijeme prolaska hrane i apsorpciju hranjivih tvari te pomažu kod zatvora. Zbog toga svakodnevno konzumirajte voće i voće te cjelovite žitarice.

Konzumirajte probiotike

Probiotici su korisne bakterije koje su sastavni dio probave. Nedavna istraživanja povezuju rad crijeva i mozga te sugerišu da probiotici mogu utjecati na težinu, masnoću i raspoloženje.

Ove bakterije imaju razne benefite za crijeva i opće zdravlje osobe, kao što su: energija za stijenku crijeva i jetrenu stanicu, specifične masne kiseline koje imaju antikancerogena svojstva te regulisanje tjelesne težine. Ishrana koja je bogata šećerom i mastima može promijeniti ravnotežu bakterija u crijevima, smanjujući broj dobrih bakterija.

Uzmite više vitamina D

Neka istraživanja pokazuju da oni s niskim nivoom vitamina D u krvi imaju veću vjerovatnost da će biti pretili. Ostala zdravstvena stanja povezana s niskim vitaminom D uključuju: depresiju i tjeskobu, dijabetes, osteoporozu, osteoartritis i još neke bolesti.

Ljudi mogu dobiti vitamin D od sunca i neke hrane. Hrana koja sadrži vitamin D uključuje žumanjke, masnu ribu i određene gljive. Suplementi vitamina D također su lako dostupni za kupovinu, ali prije toga se posavjetujete s ljekarom ili farmaceutom.