Ruši predrasude
342

Bodybuilderka Željka Estebane-Terzo: Na početku me niko nije ozbiljno shvatao, a sada me cijene

Piše: El. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Da svoje mjesto u bodybuildingu, koji je pretežno muški sport, imaju i žene dokazuje i Željka Estebane-Terzo, jedna od naših najboljih predstavnica koja je nositeljica naslova balkanske i evropske prvakinje u natural bodybuildingu i dobitnica brojnih priznanja.

Željka je rođena u Tesliću, a jedan dio života provela je u Međugorju. Priča nam kako se cijeli život bavila različitim sportovima ali to nikada nije bilo ništa ozbiljno. Petnaest godina bila je rekreativac u fitnessu, a jedan od njenih bivših trenera koji se bavio bodybuildingom motivirao ju je da se počne baviti ovim sportom.

"Jednostavno sam jednog dana došla u teretanu i rekla: 'Ja želim napraviti to što si ti napravio'. On mi je rekao da je to veoma teško i da nisam svjesna u šta se upuštam. Čak je rekao da nije siguran da to mogu, jer sam bila mnogo zauzeta zbog posla i svaka minuta mi je bila isprogramirana. Ja sam rekla 'Ja to hoću, ja to mogu, ja to želim' i tako je krenulo", prisjetila se Željka.

Predrasude i negodovanja

Na početku je niko nije shvatao ozbiljno. Ni porodica, ni prijatelji. Ali kada su nakon nekoliko mjeseci vidjeli njene rezultate, jer je više radila samostalno nego s trenerom, bilo im je jasno da Željka ima jaku volju. Angažovala je trenera koji ju je spremao za takmičarsku sezonu 2013. godine i počela ciljano i ozbiljnije trenirati. Tada je osvojila prestižne rezultate na Balkanskom i Evropskom prvenstvu, a onda su krenuli komentari i predrasude.

"Nisu me ozbiljno shvatali na početku, a kada su vidjeli da sam odlučila ozbiljnije se pripremati krenuli su komentari. Podržavali su me jedino moji bližnji i nekoliko prijatelja, a ostali su me bojkotovali i govorili da to nije za ženu. Bilo je zaista mnogo predrasuda, ali ja sam istrajala i izdržala jer to volim, ispunjava me i jednostavno uživam u tome", rekla je.

Vjerovatno je to jedan od razloga zbog kojih na prostoru Balkana, a naročito u našoj državi, ovaj sport nije popularan među ženama.

"To ide pomalo, svake sezone javi se jedna do dvije djevojke i meni je drago zbog toga. Bitno je naglasiti da je sport, prije svega, zdravlje i da je bodybuilding veoma lijep sport gdje svaka žena može da oblikuje svoje tijelo", rekla je Željka koja se ovog proljeća istakla u ulozi trenera.

Naglašava da je za bavljenje bodybuildingom najbitnija ljubav, a onda cilj, upornost i istrajnost.

"Ako neko ne voli bodybuilding, a želi tim da se bavi, onda je to patnja i brzo odustaju. A bitno je znati da u bodybuildingu nema odustajanja, to je životni stil koji živite 24 sata. U nekim drugim sportovima se nekad možete opustiti, ali ovdje toga nema jer je sve izračunato - kad se šta jede, kad se šta pije, kad se koliko trenira, kad se odmara, kad se spava. Vaga, digitron, kalendar i nema odstupanja", rekla je Željka dodajući da je ovo sport za odabrane osobe.

Ljubav je dovela u Sarajevo

Zbog jednog od naših najboljih bodybuildera i selektora bodybuilding reprezentacije Mirsada Terze, koji ju je trenirao za IFBB federaciju, Željka je preselila u glavni grad BiH.

"Nas je spojio ovaj sport jer sam prelaskom u IFBB 2015. godine odlučila da me on trenira. Počeli smo sarađivati, a iz saradnje se rodila spontana ljubav. Sarajevo je lijep grad, ali se još nisam navikla na klimu, mada se zbog ljubavi sve može", rekla je.

Privatno je Željka supruga, majka, sestra i prijateljica. Iako joj bodybuilding oduzima mnogo vremena, trudi se što je moguće više vremena provoditi s porodicom i ugoditi svima.

"Puno sam zauzeta i vikend uvijek odvojim za privatna druženja s porodicom i meni dragim osobama. Trudim se i da se odmorim, da bih se u ponedjeljak mogla vratiti puna energije", rekla je.

Trenutno je van sezone, a cilj joj je proljetna sezona naredne godine. Za njene sadašnje treninge zadužen je njen suprug Mirsad Terzo.

"Sad se možda pripremam za jesen i za Masters svjetsko prvenstvo koje će biti održano u Rumuniji, ali ne garantujem da ću se stići pripremiti. Zbog toga mi je cilj proljetna sezona naredne godine", rekla je.