{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bodybuilderka preminula zbog prevelikog unosa proteina koje tijelo nije moglo razlagati

17.8.2017. u 07:54
147
82
Bodybuilderka preminula zbog prevelikog unosa proteina koje tijelo nije moglo razlagati
147
Bodybuilderka preminula zbog prevelikog unosa proteina koje tijelo nije moglo razlagati
Meegan Hefford iz Zapadne Australije preminula je nakon što je, pripremajući se za takmičenje u bodybuildingu, unosila previše proteina koje njeno tijelo, zbog poremećaja ciklusa uree, nije moglo razlagati.
Meegan je pronađena u nesvijesti u svom stanu i prevezena u bolnicu, a tek nakon što je poslije dva dana preminula ljkari su otkrili da je bolovala od rijetke bolesti zbog koje njeno tijelo nije moglo razlagati proteine.

Ona je bila na strogoj dijeti koja je bila dio njenih priprema za takmičenje u septembru. Konzumirala je šejkove, hranu bogatu bjelančevinama i razne dodatke prehrani koji sadrže visok nivo proteina.

Hefford nije znala da boluje od rijetke bolesti poremećaja ciklusa uree, od koje boluje jedna od 8.000 osoba, među kojim mnogi i ne znaju da je imaju. Stanje uzrokuje nastanak amonijaka u krvi i akumulaciju tečnosti u mozgu, što na kraju dovodi do oštećenja mozga.

Kao uzrok Meeganine smrti naveden je unos proteinskih dodataka i njena porodica se sada bori za strožije restrikcije pri kupovini proteinskih praškova i dodataka.Njena mama je rekla kako je Meegan dva puta dnevno išla u teretanu kako bi se pripremala za takmičenje, ali je od juna počela govoriti da se osjeća letargično i "čudno". Iza nje su ostali sedmogodišnja djevojčica i petogodišnji sin.

Stručnjaci savjetuju da proteinske šejkove i dodatke treba uzimati umjereno i nikad kao zamjenu za prave obroke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje se informišete o akcijskim cijenama proizvoda?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: