Trenirati ili ipak ne
62

Biciklizam i koronavirus: Sve što trebate znati ukoliko želite voziti bicikl vani

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pandemija koronavirusa nastavlja se širiti svijetom, a ljudima se savjetuje da ostanu u sigurnosti svojih domova. Stranica Cycling Weekly zbog toga prenosi nekoliko važnih informacija: Šta ovo znači za bicikliste i smiju li oni nastaviti trenirati vani?
Iako su države širom svijeta naredile zatvaranje svih javnih objekata, zabranile putovanja te savjetuju izbjegavanje fizičkog kontakta - to ne znači da ne smijete voziti svoj bicikl, piše Cycling Weekly.

Kate Hattersley, članica Cycling UK-a, obratila se svim zdravim biciklistima koji imaju manje od 70 godina, kazavši kako nema razloga da prestaju voziti bicikl, ali kako to trebaju raditi održavajući fizičku distancu od drugih ljudi.

"Sa sobom ponesite maramice, za svaki slučaj. Ako ih iskoristite, potrudite se da ih što prije bacite u smeće. Ako posjetite neku od prodavnica, savjetuje se da koristite dezinfekcijska sredstva, kao i da operete ruke prije i nakon posjete prodavnici", objasnila je Hattersley.

Savjetuje i da redovno čistite i perete rukavice koje koristite za bicikl, kao i da izbjegavate doticanje lica što je više moguće. Kada krenete na trening ili vožnju, potrudite se sa sobom ponijeti dovoljno hrane i vode kako ne biste morali ulaziti u supermarkete i kupovati nove stvari.

"Ako već imate simptome koronavirusa, nemojte izlaziti i voziti bicikl. Morate biti distancirani od ostalih, javite se nadležnima i radite na tome da što prije ozdravite", kaže.

Stranica Bicycle Colorado savjetuje da izbjegavate vožnje biciklom u većim grupama, kao i da tokom vožnje na licu nosite masku, a na rukama rukavice. Ukoliko živite u okruženju u kojem su vožnje bicikla zabranjene, potrudite se pronaći druge načine da ostanete fizički aktivni i nemojte kršiti postavljena pravila.

Ako želite voziti potrudite se da vozite što je sigurnije moguće, jer ovo nije period kada želite prilaziti bilo kojoj bolnici ili ambulanti. Na koncu, zapamtite da je građanima zabranjeno kretanje tokom policijskog sata pa se potrudite da treninge koje obavljate vani završite u okviru vremena koje je predviđeno za kretanje građana.