Više štete, nego koristi
23

Ako imate problema sa srcem, ovakve treninge trebali biste izbjegavati

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ako imate srčane bolesti, brojna ograničenja koja dolaze s njima mogu uticati na vaš život, posebno u sportu jer neke vježbe mogu nanijeti više štete nego koristi vašem zdravlju

Ipak, to ne znači da biste trebali sjediti i ne raditi ništa. Zapravo, s adekvatnim planom vježbanja, možete poboljšati funkcioniranje svog srca, prenosi Bright Side.

Vježbe koje ne biste trebali raditi:

Izometrijske vježbe koje podrazumijevaju naprezanje mišića u donosu na druge mišiće ili čvrste objekte. One podrazumijevaju: sklekove i trbušnjake, plank, most.

Trening snage koji povećava slabu mišićnu masu. To može povećati krvni protisak i ograničiti kisik u krvi. Vježbe koje izazivaju to su: vježbe s trakom za pružanje otpora i podizanje tegova

Upozorenje: Oni koji prate od nekontroliranih srčanih zastoja, problema sa srčanim ritmom i aortne stenoze, moraju biti pažljivi s fizičkim aktivnostima koje upražnjavaju.

Ovo možete raditi

Istezanje: Istezanje ne pogađa direktno zdravlje srca. Umjesto toga daje vam bolju ravnotežu, bolju pokretljivost i poboljšava zdravlje mišića i zglobova. Ove vježbe uključuju: istezanje, jogu i Tai Chi.

Aerobik: Ovo može poboljšati protok krvi i način na koji vaše tijelo koristi kisik. Ove vježbe uključuju: brzo hodanje; aerobik u vodi, slabog intenziteta; lagano džogiranje ili vožnju bicikla.

Dodatni savjeti:

Uvijek budite hidrirani. Pijte vodu čak i kada ne osjećate žeđ, posebno tokom toplih dana.

Dajte svom tijelu odmor. Nemojte prekomjerno raditi bilo koju aktivnost i dajte sebi vremena da se odmorite između svake fizičke aktivnosti.

Nemojte raditi vježbe vani kada je previše vruće, hladno ili vlažno. Ekstremni vremenski uvjeti mogu pogoditi cirkulaciju krvi na loš način, otežavajući disanje  i uzrokujući bol u grudima.

Slušajte svoje tijelo. Ako ste umorni, neudobno vam je, ošamućeni ste, imate kratak udah ili se ekstremno znojite, najbolje je da prestanete vježbati i odmorite se.

Konzultirajte se s ljekarom o planu svojih aktivnosti. Vaš će ljekar uzeti u obzir vaše zdravstveno stanje i predložit će vam poseban set vježbi koje su pogodne za vas.