lifestyle
0

Feng shui položaj za vaš krevet

Sarajevo-x.com
Nedavno smo pisali o bojama koje su prema feng shui filozofiji življenja idealne za vašu spavaću sobu, a ovaj put vam donosimo nekoliko savjeta za položaj vašeg kreveta, koji je jednako važan za vaš bolji san i energčan početak dana.

Obratite pažnju na položaj vašeg kreveta

Prvo pravilo feng shuija je da krevet mora biti što je moguće više udaljen od vrata spavaće sobe, ali da ipak gleda na ulaz u sobu, jer ćete se tako osjećati sigurno i zaštićeno dok se odmarate. Ugao sobe koji je, po dijagonali, smješten suprotno od vrata obično je i najbolje mjesto za krevet.

U svakom slučaju vodite računa da krevet ne pozicionirate direktno ispod spuštenog stropa, ventilatora ili jakog izvora svjetlosti, jer oni sadrže "depresivnu energiju" koja se bukvalno spušta na vas dok spavate.

Nikada nemojte postaviti krevet direktno ispod prozora, jer energija ulazi i izlazi kroz prozor, te se nikada nećete moći dobro naspavati. Čvrsto drveno uzglavlje u potpunosti odgovara feng shui filozofiji, jer pruža dodatnu snagu i podršku iznad vaše glave. Međutim, na donjem dijelu kreveta ne bi smjeli imati uzdignutu drvenu stranicu, jer ona blokira budući napredak u vašem životu.

Također vaša stopala ne bi smjela biti usmjerena prema vratima, dok spavate. Prema tradicionalnoj kineskoj kulturi, spavanje u ovom položaju može iz vas potpuno iscijediti životnu snagu. Ako ipak ne možete nikako promijeniti položaj kreveta, poželjno je da barem spavate u krevetu sa uzdignutom donjom stranicom (ovo je izuzetak od gore navedenog feng shui pravila).

I na kraju, ostavite dovoljno prostora oko kreveta za slobodan protok energije i ugodno buđenje.