lifestyle
0

Evropski pasoš za pse i mačke obavezan od jula 2004.

Klix.ba
Psi, mačke i druge domaće životinje morat će od jula 2004. godine imati poseban pasoš da bi nesmetano putovale u zemlje Evropske unije, osim u Veliku Britaniju, Irsku i Švedsku, za koje važi poseban, strožiji režim.

Odluku o datumu početka primjene ove mjere, izglasane još prošlog aprila u Evropskom parlamentu, donijela je u četvrtak Evropska komisija.

Komisija je saopćila i izgled novog dokumenta. To će biti mala plava knjižica koja će na koricama imati dvanaest žutih zvjezdica. Unutrašnje stranice će biti slične običnoj zdravstvenoj knjižici.

Ovaj "pasoš za kućne ljubimce", koji će izdavati veterinarske službe, imat će vrijednost zvaničnog dokumenta, navodi agencija AFP. On će biti dokaz da je životinja vakcinisana protiv bjesnila i nekih drugih bolesti.

Zahvaljujući ovom dokumentu, Evropljani će svoje ljubimce moći voditi svuda sa sobom unutar EU, osim u tri zemlje u kojima su na snazi strožiji propisi.

Da bi ušla na britansku, irsku ili švedsku teritoriju, vakcinisana životinja mora biti podvrgnuta i posebnoj analizi antitijela, što podrazumijeva višesedmični karantin.

Izvor: Hayat.