lifestyle
0

Evropske zemlje sa najviše vjernika

FENA
Prema studiji njemačke zaklade Bertelsmann, Poljska i Italija su zemlje koje u Evropi imaju najviše izjašnjenih vjernika. Rezultati istraživanja provedenog na uzorku od 21.000 ljudi u 21 zemlji, a predstavljeni u srijedu na novinskoj konferenciji u Bruxellesu.

Dok se u Italiji vjernicima izjasnilo 89 posto ljudi, a u Poljskoj 87 posto, Francuska ima najmanji postotak religioznih, njih 54 posto. Od ukupnog broja ispitanika, njih tri četvrtine izjasnilo se vjernicima, dok se 25 posto smatra vrlo religioznim. Posjete crkvi češće su u Poljskoj nego u Italiji, a rimokatolici se opisuju religioznijim od protestanata.

Istraživanje je također pokazalo i kako vjera igra malu ulogu kada se radi o političkim stajalištima Evropljana ili njihovom privatnom životu. Naime, samo 27 posto njih reklo je da vjera utječe na njihov politički izbor, a 35 posto da utječe na njihov spolni život.

Iako Evropljani sebe smatraju ljudima bez predrasuda prema drugim vjerama, Sjedinjene Države su religioznije od Evrope s 89 posto onih koji prakticiraju neku vjeru. Nigerija i Indija najreligioznije su države svijeta sa 99 posto vjernika.