Prvi put u BiH
321

Elegancija i savršenstvo čistokrvnog arapskog konja predstavljeni na izložbi u Visokom

Piše: E. M.
Trenerica i konj (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U organizaciji konjičkog kluba Vilenjak u Visokom je održana prva izložba čistokrvnih arapskih konja u Bosni i Hercegovini na kojem je 40 vlasnika predstavilo svoje konje.

Elegancija, pokreti i savršenstvo su epiteti koji opisuju rasu čistokrvnog arapskog konja koji su danas na stadionu u Visokom izmamili uzdahe posjetilaca.

Abdulah Ahmić, predsjednik organizacionog odbora konjičkog kluba "Vilenjak" je kazao kako je današnji događaj organizovao nakon dugogodišnjeg bavljenja uzgojem arapskog konja i ljubavi prema onome čime se bave on i njegova porodica.

"Ovo je za nas mnogo poseban događaj, a prijava 40 konja nije mala stvar. Žao nam je jer nam država nije omogućila da učestvuju i vlasnici konja iz susjednih zemalja da ovaj takmičarski duh bude još veći i da ljepotu i eleganciju ovog sporta pokažemo gledateljima u Visokom i u cijeloj BiH preko medija", kazao je Ahmić.

On je dodao da je današnja izložba bila prilika i da se pošalje slika inostranstvu da BiH ima kvalitetne i dresirane konje koji imaju najveće kvalitete čistokrvnog arapskog konja.

"Mnogi do danas nisu imali priliku vidjeti arapskog čistokrvnog konja koji ima posebno savršenstvo, pokret i eleganciju. Imali smo međunarodne sudije i mnoge druge koji su odvojili svoje vrijeme i pomogli nam da napravimo izložbu na evropskom nivou", dodaje Ahmić.

BiH trenutno ima zabranu za izvoz kopitara u EU, a svi vlasnici konja se nadaju da će država u narednih šest mjeseci osigurati potrebnu dozvolu te stranim izlagačima dozvoliti ulazak u državu.

Višestruki osvajač medalja Suad Vražalica danas je na poligon izveo nekoliko konja, a svoj život je posvetio čistokrvnom arapskom konju.

"Arapske konje uzgajam već 30 godina, a prije šest godina bio sam predstavnik BiH u Parizu na Svjetskom prvenstvu. Najveći problem nam je progres konja na sceni na svjetskom nivou i teško je izdržati rejting i to je čar koja nas motivira iz godine u godinu", kazao je Vražalica.

Treneri konja danas su imali izuzetno težak posao na poligonu. Jedna od njih je i Mostarka Arma Spahić koja je danas prvi put izložila svog čistokrvnog arapskog konja.

"Veoma je važan odnos koji se izgradi s konjem. Naš konj je bio istreniran i sve se svodi na brigu, održavanje i davanje ljubavi koja ne neophodna u svemu ovome, ali kada ga odgajate od malih nogu, onda je to bitna stvar", kazala je Spahić.

Svaki susret sa konjem oči u oči je stresan, a danas su odlično sarađivali u ringu.

"Stresno je na početku jer ne znate kako će se ponašati, posebno ako je pastuh, ali kada sam vidjela da je miran, bilo mi je drago. S pastusima često zna doći do incidenta, ali danas je sve bilo odlično", zaključila je Spahić.

Vlasnicima čistokrvnih arapskih konja čiji su ljubimci danas pokazali najbolje kvalitete i osobine dodijeljene su prigodne nagrade i pehari.