Lijepa tradicija
2.8k

Dvije hiljade građana iftarilo i večeralo na Trgu Slobode u Tuzli

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Nakon pucnja topa s tuzlanskog brda Kicelj, blizu dvije hiljade postača i građana večeras je na Trgu Slobode u Tuzli iftarilo, odnosno večeralo.

Tradicionalni iftar na otvorenom organizovao je Medžlis Islamske zajednice u Tuzli uz podršku Gradske uprave ovog grada, Vlade Tuzlanskog kantona, privrednih subjekata, udruženja, organizacija i pojedinaca.

"Već četvrtu godinu zadredom održavamo iftar na Trgu Slobode u Tuzli. Namjera nam je bila da radost ramazana i iftara podjelimo sa džematlijama i svim sugrađanima koji dođu ovdje. Željeli smo da počastimo ljude i podjelimo iftar s njima uz jedan ramazanski program. Sve je ovo u jednom lijepom tonu uz poruku suživota, jer smo pozvali predstavnike svih vjerskih zajednica koje djeluju u Tuzli", rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli Ahmed ef. Huskanović.

Ovu noć dodatno je upotpunio i interpretator Armin Muzaferija koji je u okviru pratećeg programa izveo i nekoliko ilahija.

"Sva okupljanja ovog tipa su zaista nešto posebno i razlikuje se od klasičnih koncerata, jer ovdje imamo više od dvije hiljade ljudi, a njihova srca kucaju kao jedno. Biti dio ovoga je posebna čast i ostaje čovjeku dugo u sjećanju", rekao je Muzaferija.

Svake godine u vrijeme ramazanskih dana Medžlis Islamske zajednice u Tuzli organizira niz vjerskih i humanitarnih aktivnosti, a tako je i ovog svetog muslimanskog mjeseca.

"Veoma je važno da imamo i veliki broj druženja mladih u džematima. U skoro svakom džematu imamo redovne pojedinačne iftare, a osim toga pokušavamo biti i socijalno osjetljivi. S tim u vezi u svakom džematu dijelimo određeni broj paketa za socijalno ugrožene kategorije", naveo je ef. Huskanović.

Teravih namazi klanjaju se u svim tuzlanskim džematima, a imami, džematlije, džematlijke te polaznici mektebske nastave uče mukabele.

Mubarek noći obilježavat će se prigodnim programima, a centralna svečanost povodom Lejletu-l-Kadra bit će upriličena u džamiji Kralj Abdulah u Tuzli.