Manastir Zavala
31

Drevno zdanje na istoku Popova polja: Nigdje toliko mira kao u zagrljaju manastirskih stijena

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Na suprotnoj strani Popova polja od one koja je prometna zbog ceste Ljubinje - Trebinje, stoljećima bdije samostan u kamenu, doslovno u stijeni ili pećini.

Dom je to monaha, mjesto približavanja Bogu i udaljavanja od ovosvjetskih iskušenja. Znajući koliko je lokacija daleko od civilizacije, teško možete u našoj zemlji zamisliti bolji odabir mjesta kojem je namjena odvajanje od klasičnog života i prepuštanje nebeskom.

Desetak kilometara vožnje od skretanja s magistralnog puta treba vam da dođete do manastira, prateći putokaze prema pećini Vjetrenici. Kad se približite vidjet ćete manastir u stijeni, kao svojevrsno ptičije gnijezdo, ukliješten u kamenu i brdu. Za razliku od manastira Žitomislići koji se nalazi neposredno uz jedan od prometnijih magistralnih puteva u zemlji, Zavala je doslovno svijet za sebe, druga planeta.

Manastir Zavala osnovan je u 13. stoljeću i posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice. Nalazi se na početku zavalske vale, s jugozapadne strane Popova polja, pod brdom Ostrogom, na pedesetak kilometara od Trebinja i petnaestak od Ljubinja. Specifičnost arhitektonskog rješenja manastirske crkve uslovljena je njenim položajem koji odaje jasan utisak isposničkog monaškog prebivališta.

Postanak se vezuje za cara Konstantina

Spolja hram ima jednobrodnu osnovu završenu polukružnom apsidom na istoku, dok je unutrašnjost složenije riješena. Svojom sjevernom stranom crkva je u pećini, dok je veći dio broda i oltar u južnoj strani veće stijene. Prema narodnoj tradiciji postanak crkve Vavedenja Presvete Bogorodice vezuje se još za prvog hrišćanskog cara Konstantina koji je, stigavši u Zavalu i vidjevši da je stanovništvo pobožno, odlučio i tu sagraditi hram.

Legenda kaže da je car ostavio ikonu Bogorodice na brdu Petkovica s namjerom da mu tu bude podignuta zadužbina. Drugoga dana pak pronađoše ikonu ispred ulaza u pećinu, na mjestu današnje crkve. Ikonu su vratili na prvobitno mjesto, ali se čudesno premještanje ponovilo i u naredna dva dana te car uvidje da mu je sama ikona pokazala mjesto podizanja crkve.

Na ovom mjestu u monaštvo je stupio Sveti Vasilije Ostroški Tvrdoški i Zavalski iz nedalekih Mrkonjića. Manastir je porušen u ratu, a poslije je lijepo obnovljen, izvršena je restauracija fresaka i obnova crkve, a obnovljen je i manastirski konak.

Idealno za meditiranje

Kad posjetite manastir, prvi i najjači dojam koji imate je odvojenost od svijeta. Zavala je daleko od svega, a obližnja Vjetrenica nije, nažalost, toliko posjećena da pokoja kolona turista koji prolaze putem ispod manastira naruše mir i tišinu koja vlada ispod stijene.

Monasi nevoljko razgovaraju za medije, nama su pričali u historiji manastira, ali i probali kazati kako je život ovdje dijametralno suprotan od onog što mi možemo zamisliti. Odvojenost od svijeta čovjeka usmjerava u prostranstva koja ne možemo zamisliti.

Ne morate biti monah, možete kao mi, doći i sjesti u dvorište ispod stare odrene, gledati nepregledno polje i razmišljati. Baš na ovakvim mjestima, gdje koncetracija može biti bolja i potpunija nego u uzburkanim gradovima, možete zaista čuti sebe, a onda i razmišljati najčišće i najjasnije.