{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drakulin dvorac vraćen princu Dominiku

S
1.6.2006. u 13:08
0
0
Drakulin dvorac vraćen princu Dominiku
0
Drakulin dvorac vraćen princu Dominiku
Dominik Habzburški, napokon, je dobio dozvolu od rumunjskih vlasti, o povratku svoga vlasništva. Unuk kraljice Marije, i rođak dinastije Karađorđevića, od nedavno je i novi vlasnik transilvanijskog dvorca- muzeja, kojeg godišnje posjete milioni radoznalih turista. Mjesto je i postojbina princa Vlada, koji je tu živio u 15 vijeku. On je nadahnuo, mnoštvo sineasta i književnika, za lik grofa Drakule.
Godine 1920, stanovnici obližnjeg grada su dvorac, ostavili rumunjskoj vladarki, koja ga je pretvorila u Muzej.

Za vrijeme svečanosti restauriranja dvorca Bran, rumunjski ministar za Kulturu, potomak kraljevske porodice, koji živi u Italiji, je rekao kako se vlada Rumunije, ovim postupkom približila Evropskoj Uniji : " Vračajući mi nasljedstvo, koje je i centralno mjesto državnog turizma i kulture, približili ste se EU, velikim koracima".

"Drakulina kula" koja je procijenjena na 25 miliona eura, ostat će muzej naredne četiri godine. Rumunjska vlada zadržava sve beneficije od turizma i organizacije kulturnih manifestacija.

Princ Dominik je mogao zatvoriti dvorac, ali ipak odlučio je učiniti uslugu državi, koja se obavezala zauzvrat što prije izvršiti, potrebne radove.

Muzej je sasvim izoliran. Čuvar zadužen za njegovu sigurnost smješten je u vili, udaljenu 2 km od dvorca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: