promo
35

Dr. Semir Kicić: Sve što trebate znati o uzrocima i liječenju kašlja

dr. Semir Kicić
dr. Semir Kicić
Respiratorni sistem je zbog svoje otvorenosti prema okolini izložen mnogobrojnim patogenim agensima koji skupa sa udahnutim vazduhom ulaze u pluća i oštećuju ih (mikroorganizmi, dim, krute čestice, alergeni, vlaga, velike promjene temperature).

Kašalj (lat.tussis) je refleksni izdisajni pokret, koji nam pomaže da iz dišnih puteva eliminišemo iritanse i sekret. Dakle, kašalj spada u neimunološke odbrambene mehanizme. Najčešće je indikator oboljenja, bilo akutnog, tranzitornog ili infektivnog stanja. Kašalj ne mora biti isključivo znak oboljenja, već može biti signal da se organizam nalazi u nepovoljnom okruženju. Najčešći uzrok kašlja ipak su virusne upale dišnih puteva.

Može biti neproduktivni i produktivni i to je osnovna podjela kašlja jer se liječenje bitno razlikuje.

Neproduktivni kašalj (suhi nadražajni kašalj) javlja se obično zbog iritacije gornjih dišnih puteva različitim iritansima koji se nalaze u našem okruženju. Karakteriše ga škakljivost i ne proizvodi sluz.

Produktivni kašalj obično je rezultat iritacije donjih dišnih puteva koji proizvode sekret kao odgovor na iritaciju. Sekret se taloži na dišnim putevima, otežava disanje i organizam ga nastoji izbaciti prirodnim mehanizmom iskašljavanja.

Vjerovatna etiologija kašlja ovisi o tome je li simptom akutni (< tri sedmice) ili hronični (> tri mjeseca).

Akutni kašalj je najčešće posljedica infekcije gornjih dišnih puteva, često obične prehlade. Drugi uzroci su: pneumonija, postnazalna sekrecija usljed rinitisa i sinusitisa ili se radi o pogoršanju HOPB. Kod starijih osoba, akutni kašalj može biti posljedica zatajenja srca i aspiracije.

Hronični kašalj je najčešće posljedica hroničnog bronhitisa u pušačkoj populaciji. Ostali česti uzroci, bez obzira na pušenje su: gastroezofagealni refluks (GERB), astma, alergija na ACE inhibitore i tumori. Nešto rjeđe se javlja kod eozinofilnog bronhitisa i bronhiektazija.

U liječenju kašlja uzrokovanog infekcijom, uz podršku imunološkom sistemu, često se koriste biljni preparati, najčešće u obliku sirupa. Postoje različiti mehanizmi djelovanja kod ovih preparata, antitusici (pomažu u otklanjanju suhog kašlja), spasmolitici (smanjuju prekomjernu kontrakciju respiratorne muskulature), mukolitici (razrjeđuju sekret i olakšavaju njegovu eliminaciju iz dišnog puta), ekspektoransi (pomažu izbacivanju sekreta) i demulcenti (oblažu sluznicu te na taj način štite osnovne ćelije ublažavajući iritaciju).

ADVANCIS EXTRA COUGH RELIEF je kombinacija efekata ekspektoransa, spazmolitika, demulcenta sa antimikrobnim i imunomodulatornim djelovanjem, sačinjen od sedam ekstrakata biljaka (timijan, islandski lišaj, zova, lavanda, bor, karanfilić i origano).

Timijan - spazmolitik, ekspektorans, sa antimikrobnim djelovanjem. Koristi se kod produktivnog kašlja i u kombinaciji sa drugim biljkama pomaže u poboljšanju simptoma povezanih s bronhitisom i infekcijama gornjih dišnih puteva.

Islandski lišaj - koristi se kao umirujuće sredstvo za simptomatsko liječenje iritacije ždrijela i suhog kašlja.

Zova - koristi se za ublažavanje ranih simptoma prehlade. Djeluje protuupalno, kao ekspektorans, smanjuje izlučivanje sekreta, antivirusno i antioksidativno.

Eterično ulje lavande je farmakološki naistraženiji proizvod zbog svojih analgetskih, antiseptičkih i antibiotskih svojstava.

Bor - koristi se kao ekspektorans, antitusik sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i antiseptičkim svojstvima.

Karanfilić - poznat je po svom anestetičkom, antiseptičkom, spazmolitičkom i antimikrobnom dejstvu, a djeluje i kao ekspektorans.

Origano - djeluje antibakterijski, vrlo je koristan u slučajevima suhog kašlja ili uzrokovanog iritacijom respiratornog sistema, bronhitisa ili plućnih oboljenja.

ADVANCIS EXTRA COUGH RELIEF preporučuje se kod simptomatskog ublažavanja suhog i produktivnog kašlja, kašlja uzrokovanog prehladom i gripom, kod iritacija dišnih puteva. Mogu ga koristiti odrasli i djeca preko 6 godina starosti.

ADVANCIS EXTRA COUGH RELIEF KIDS je preparat prilagođen djeci uzrasta od 4 do 6 godina.

Prednosti ovih preparata su: prijatan okus, izaziva trenutni osjećaj olakšanja, prirodno je rješenje za ublažavanje kašlja, ima višestruko dejstvo kod simptoma suhog i produktivnog kašlja.