lifestyle
140

Dobre kote pozivaju na nove radne akcije i okupljanje komšija svih generacija

Klix.ba
Dobre kote su ponovo počele sa vikend radnim akcijama reparacije napuštenih javnih prostora, te su ovog proljeća već organizovali više projekata.

Upriličena je edukativna akcija sadnje cvijeća na 600 kvadrata površine garaža na Grbavici, radionice reciklaže plastičnih flaša za djecu, akcija farbanja žardinjera na Grbavici, kao i akcija čišćenja i pripreme terena u zajedničkom prostoru na Marijin Dvoru koji će postati lokalni "community garden" – prostor u kojem se komšije mogu upoznavati i družiti kroz sadnju dekorativnog i jestivog bilja.

Dobre kote trenutno okupljaju 80 volontera i volonterki – sve od srednjoškolaca/ki, studenata/ica, inžinjera/ki, arhitekata/ica, penzionera/ki. Otvoreni su za sve i uvijek rado primaju nove članove.

Osim volontera i volonterki, najvažniji cilj Dobrih kota jeste okupiti komšije i komšinice svih generacija koji žive u blizini prostora koji se reparira, uključiti ih u radne akcije te ih motivisati na održavanje samog prostora nakon završetka akcija. Radne akcije često završe i zajedničkim ručkom/roštiljem na kojem se svi imaju priliku bolje upoznati i družiti.

"Ukoliko želite biti dio vesele i šarene ekipe Dobrih kota dobrodošli ste da učestvujete na radnim akcijama koje se dešavaju skoro svakog vikenda, ukoliko je sunčan", navode aktivisti.

U subotu od 10 do 17 sati možete im se pridružiti na Grbavici u zajedničkom oslikavanju podnog murala na Koti 1, a u nedjelju od 12 sati učestvujte na radionici kreacije klupa i stolova od recikliranih materijala u zajedničkom prostoru "Baštica" na Marijin Dvoru.

Ukoliko želite učestvovati u akciji na Marijin Dvoru – javite se ekipi Dobrih kota putem njihove Facebook stranice jer je broj mjesta ograničen zbog veličine prostora. Radionica na Grbavici je otvorena za sve i nije potrebna prethodna najava.