lifestyle
27

Devet načina za korisnu upotrebu sode bikarbone

Klix.ba
Iako je primjena sode bikarbone dobro poznata, postoje načini korisne upotrebe za koje mnogi ne znaju.

Čisti kožu

Soda bikarbona se može koristiti se može koristiti za čišćenje kože. Prvo, operite lice, a od vode i sode bikarbone napravite pastu. Nanesite je i sačekajte da se osuši, a potom saperite toplom vodom.

Prirodni dezodorans

U slučaju da tražite prirodni dezodorans, možete se okrenuti sodi bikarboni. Soda bikarbona se može miješati s vodom, a dobijena pasta sprečava nastanak neugodnih mirisa.

Osvježava ruke

Ako se iz nekog razloga ne možete riještiti neugodnog misira ruku, u posudu stavite tri supene kašike sode bikarbone i jednu kašiku vode. Promiješajte, a onda nanesite na ruke, protrljajte, pa isperite.

Izbjeljuje zube

Soda bikarbona se može koristiti izbjeljivanje zuba. Osim toga, zube održava zdravim i čistim. Pomiješajte jednu četvrtinu šolje sode bikarbone sa sokom iz polovice limuna. Vatom nanesite smjesu na zube i sačekajte 45 sekundi, a potom operite zube.

Umjesto vodice za ispiranje usta

Jednu kašikicu sode bikarbone dodajte u čašu vode, promiješajte, a potom uzmite veliki gutljaj i zadržite u ustima nekoliko sekundi. Rezultat je svjež dah i čista usta.

Uklanja mitesere

Napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na područje na kojem imate mitesere. Sačekajte desetak minuta, pa isperite toplom vodom.

Umjesto šampona

Sodu bikarbonu nanesite na tjeme ukoliko imate masnu kosu. Ovo treba primjenjivati posebno u situacijama kada ne operete kosu dva ili tri dana.

Čisti četke za kosu

Kašiku sode bikarbone pomiješajte sa šoljom svježe vode, a potom u šolju stavite četku za kosu i ostavite 20 minuta. Nakon toga četku operite pod mlazom vode.

Umjesto gela za tuširanje

Soda bikarbona se može koristiti i pri tuširanju jer uklanja toksine i kožu čini glatkom. Četiri šolje sode bikarbone prospite u kadu punu vode. Temperatura vode treba biti visoka onoliko koliko možete izdržati. U kadi ostanite 45 minuta, a potom vodu s tijela lagano pokupite peškirom.