GLEDAju U BUDUĆNOST
54

Deseta bolnica Zdravstvene grupacije Acıbadem u Istanbulu i 24. u svijetu

Acıbadem kao svjetski poznati lanac pružatelja zdravstvenih usluga i vodeća zdravstvena grupacija u Turskoj, nastavlja svoj brzi rast.

Grupacija je otvorila svoju najnoviju bolnicu - Acıbadem Ataşehir – desetu bolnicu u Istanbulu i 24. u svijetu. Acıbadem Ataşehir poznat je po svojoj jedinstvenoj arhitekturi, naprednim medicinskim tehnologijama i digitalnim sistemimarazvijenim isključivo u oblasti zdravstvenog menadžmenta. Posebnu pažnju privlači i Dječje odjeljenje zbog svog jedinstvenog dizajna prilagođenog djeci te dječjim igralištem smještenim neposredno uz glavnu bolničku zgradu.

Zdravstvena grupacija Acıbadem globalni je lanac koji posluje u 5 zemalja uključujući Tursku, Bugarsku, Makedoniju, Srbiju i Nizozemsku. Otvaranjem najsavremenije bolnice Acıbadem Ataşehir, Zdravstvena grupacija Acibadem nastavlja širiti svoju široku lepezu zdravstvenih/medicinskih usluga.

Trenutno posljednja bolnica koja je otvorila svoja vrata, Acıbadem Ataşehir posebno se ističe svojom integrisanom digitalnom infrastrukturom koja služi kao središnja poveznica sistema upravljanja, svojim iskusnim ljekarskim osobljem i svojim naprednim tehnologijama za dijagnosticiranje i liječenje.

Acıbadem Ataşehir osigurava svojim pacijentima terapije u svim područjima medicine, ali posebnu njegu obezbjeđuje pedijatrijskim, ginekološkim i onkološkim pacijentima zahvaljujući jedinstvenom dizajnu bolnice i funkcijama koje se prilagođavaju svakoj potrebi pacijenta, čime se osigurava visok stepen sigurnosti i zadovoljstva pacijenata za vrijeme cijelog procesa, od dijagnosticiranja do liječenja. Bolnica raspolaže sa 153 sobe za smještaj pacijenata, 298 postelja, 10 operacijskih sala za hirurške intervencije, 1 operacijskom salom za vantjelesnu oplodnju te salom za manje hirurške intervencije, endoskopiju/kolonoskopiju i angiografiju.

Kompleks zatvorenog tipa zauzima prostor od 65.000 kvadratnih metara, dok dizajn i novi izgled bolnice Ataşehir daju potpuno novi izgled krajoliku. Prema LEED certifikatu, bolnica na 15 spratova zaslužila je visoku ocjenu zbog svojih osobina 'Ekološki prijateljska' i 'Pametna zgrada', koje su ovoj bolnici donijele LEED zlatni status.

Privatna dječja klinika s vrteškom

Dječje odjeljenje izgrađeno je u zasebnoj zgradi, prostire se na 2 sprata uz arhitekturu i okruženje prilagođeno djeci, s ciljem da zabavi djecu različitim aktivnostima i prostorima za igru te da ih odvuče od bolničke atmosfere. Na dječjem odjeljenju ljekari specijalisti iz svih podružnica i ispostava rade 24 sata. Prostorije za prijem pacijenata nalaze se blizu ulaza u polikliniku sa zasebnim i direktnim pristupom za djecu s temperaturom i infekcijama. Ako treba izvaditi krv i cijepiti djecu, njihove porodice mogu posjetiti namjensku jedinicu bez ulaska u polikliniku. Osim toga, kako bi se zadovoljila dječja razigrana priroda, ispred zgrade pedijatrije nalazi se šarena vrteška na kojoj najmlađi pacijenti mogu uživati i zabaviti se za vrijeme boravka u bolnici Acıbadem Ataşehir.

Specijalne usluge za ugodan porođaj

U bolnici Acıbadem Ataşehir, klinika za ginekologiju i akušerstvo nalazi se u prizemlju i sastoji se od jedinice za ginekologiju, IVF centra i perinatološkog centra. Bolnica, poznata po vrhunskim uslugama za trudnice, projektovana je tako da se svi postupci oko porođaja odvijaju na jednom spratu, čime se pacijenticama obezbjeđuje najbrža i najugodnija pomoć i usluga.

Holistički pristup onkološkim pacijentima

Klinika za onkologiju dizajnirana je namjenski za potrebe liječenja onkoloških pacijenata, a pristupa joj se kroz zaseban ulaz; kliniku opslužuje tim iskusnih stručnjaka koji koriste multidisciplinarni pristup liječenju. Klinika ima ukupno 34 jedinice za hemoterapiju, od čega 30 ambulantnih i 4 stacionarne, i u potpunosti je opremljena najnaprednijim tehnološkim sistemima za dijagnostiku i liječenje.

Bolnica koja je i dom digitalnoj umjetnosti

Glavni ulaz bolnice Acıbadem Ataşehir dočekuje sve posjetioce digitalnim umjetničkim djelom, posebno kreiranim uz korištenje digitalne umjetnosti (data art). Podaci o 145.580 beba rođenih u bolnicama Acıbadem korišteni su za ekskluzivni dizajn inspirativnog umjetničkog djela koje su napravili poznati umjetnici, braća Hakan-Süleyman Yılmaz, hvaljeni u Turskoj za svoje digitalne umjetnine.

U radu umjetnika nazvanom "Novorođenče", svako novorođenče predstavljeno je simbolom cvijeta prema mjesecu u kojem je rođeno. Umjetničko djelo neće biti ograničeno samo na rođene bebe, već će od sada svaka beba rođena u Acıbademu zauzeti svoje mjesto u umjetničkom djelu, kao novi cvijet. Na taj se način umjetničko djelo ističe kao 'živo' digitalno umjetničko djelo.

https://www.acibadem.ba

[email protected]