lifestyle
37

Davis u Californiji: Američki grad koji se "zaljubio" u bicikle

Klix.ba
(Foto: Carlton Reid)
Dok većina svjetskih gradova radi na tome da proširi svoje saobraćajnice kako bi imali prostor za saobraćanje većeg broja automobila, američki grad Davis u Californiji prilagodio je svoje ulice bicklistima.

Na trenutak biste mogli pomisliti da se nalazite u Holandiji jer su svi ljudi na biciklu: učenici, studenti, profesori, menadžeri banaka... Dok je u drugim američkim gradovima prostor za biciklističke svega dva posto, u Davisu je visokih 20 posto.

Osim bicikla, jedino prevozno sredstvo su autobusi koji povezuju ovaj grad sa Sacramentom, San Joseom i San Franciscom. Davis je grad izgrađen za bicikliste.

Bicikli se u ovom gradu koriste od 1960-ih godina, a upotreba se povećala za 30 posto do 1980. godine. Biciklističku infrastrukturu napravio je Emil Mrak koji je 1959. godine bio kancelar kampusa Davis pri Univerzitetu California. Proširio je kampus i tada se povećao i broj studenata sa 2.000 na 10.000, dok ih je danas tri puta više. Studentima je rečeno da ne dolaze svojim automobilima već da ponesu bicikl.

Danas 98 posto glavnih ulica Davisa ima infrastrukturu prilagođenu biciklizmu.