Lego slagalica
78

CNN o sarajevskom hotelu Holiday Inn: Simbol bosanskog preživljavanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Obojen je u drečavu žutu boju i izgleda kao da je građen od ogromnih lego kockica", stoji na početku CNN-ovog teksta o sarajevskom hotelu Holiday Inn, a novinarka Lizzie Porter u nastavku navodi da izgled nije najznačajnija stvar o tom objektu.

Porter je Sarajevo posjetila početkom septembra 2017. i predstavila hotel kao "simbol Bosne i Hercegovine", koji je na ovom svjetskom mediju bio prepoznatljiv tokom rata, jer je bio sklonište brojnim novinarima koji su stizali iz cijelog svijeta.

U tekstu se navodi da je hotel ponovno otvoren prošle godine, nakon prodaje, gubitka licenci i bankrota.

"Holiday Inn je jedna od najreprezentativnijih građevina u Sarajevu. Prvobitno je otvoren 1984. godine, povodom zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu. Hotel je tih dana postao dom velikih zvijezda koje su posjetile Sarajevo", navodi Porter u tekstu.

Ističe da je bosanski arhitekta Ivan Štraus namjeravao napraviti "zatvoreni grad" u hotelu, zajedno sa popratnim objektima, uključujući frizerski salon, turističku agenciju...

Porter se u tekstu također pozvala na izjavu profesora Kennetha Morrisona, sa britanskog Univerziteta De Montfort, koji je rekao da je hotel imao i naklonost za piće i ples.

"U podrumu je bila diskoteka '84, u kojoj se moglo uživati ​​u najnovijoj međunarodnoj muzici", navodi se je u izjavi profesora Morrisona, specijaliste za balkanske prilike.

Također, sama građevina predstavlja spoj otomanske, austro-ugarske i komunističke kulture, koje su bile dominantne u ovom gradu tokom nekoliko stoljeća.

U 2017. godini hotel se vratio svojim korijenima iz '80-ih godina, fasada je potpuno restaurirana, a svi sadržaji hotela ponovo su dostupni gostima.

Hotel je, zahvaljujući tome, potpuno oživio pa je tako moguće vidjeti čitave grupe ljudi ili porodice koje uživaju u tom ugođaju '80-ih godina, od starih lampi do tepiha koji dekor čine potpunim.