anketa
46

Cigarete, e-cigarete, uređaji koji zagrijavaju duhan – znate li razlike između njih?

Razlike i to jako bitne postoje: u načinu upotrebe, obliku u kojem se nikotin isporučuje, i najvažnije – razilke u štetnosti.

Poznato je da pušači konzumiraju cigarete prije svega zbog nikotina, supstance koja se nalazi u biljci duhana. Kod tradicionalnih cigareta ova se supstanca oslobađa kada se duhan zapali. Međutim, proces sagorijevanja je upravo najopasniji kod pušenja cigareta. Kada se zapali, temperatura cigarete dostiže i do 900 stepeni Celzijusa i počinje se stvarati duhanski dim koji sadrži više od 6.000 materija, od kojih je oko 100 štetno i potencijalno štetno, zbog čega se smatra glavnim uzročnikom bolesti koje povezujemo s pušenjem.

Zahvaljujući napretku u nauci i tehnologiji sada postoji lakši i manje štetan način da se dođe do nikotina iz duhana bez procesa sagorijevanja. Ključ je u redukovanju i kontroli temperature. Naime, nikotin se iz duhana oslobađa na mnogo nižim temperaturama od tačke sagorijevanja, te sagorijevanje uopće nije potrebno da bi se do ove supstance došlo. Tako, uređaji zasnovani na ovoj inovativnoj tehnologiji zagrijavaju pravi duhan i njihovim korištenjem se oslobađa nikotin, ali ne i duhanski dim. Globalno najpoznatiji uređaj iz ove kategorije IQOS dokazano oslobađa do 95% manje štetnih materija od cigarete, što ne znači i smanjenje rizika od 95%. Nema dima niti pepela, a korisniku ipak pruža osjećaj konzumacije pravog duhana. Zbog svega navedenog IQOS se smatra boljom alternativom nastavku pušenja cigareta, ali svakako nije proizvod bez rizika.

Jedna od nekoliko boljih alternativa nastavku pušenja cigareta je i e-cigareta, popularni „vape“ koji ne proizvodi dim, jer ne sagorijeva duhan. Radi na principu isparivanja tečnosti (tzv. e-liquida) koja zagrejana emituje aerosol. Iako se na ovaj način eliminiše većina štetnih materija koje nastaju sagorijevanjem duhana, nivo njihovog smanjenja ovisi od proizvoda do proizvoda. Većina sadrži i nikotin, koji izaziva ovisnost i nije bezopasan, ali nije glavni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem.

Želite provjeriti znanje o cigaretama, uređajima koji zagrijavaju duhan i e-cigaretama? Ispunite brzinsku anketu u nastavku članka.