Istraživanja
0

Četvrtina zaposlenog stanovništa na planeti je depresivna

Sarajevo-x.com
Izuzetno je teško pronaći posao ovih dana. Međutim, to što ćete dobiti zaposlenje ne znači da će vas to usrećiti. Najnovija anketa pokazuje da je četvrtina radnika na svijetu depresivna.

Ovu globalnu anketu sprovela je konsultantska firma "RogenSi" i ukupno su imali 1.200 ispitanika širom svijeta.

Rezultati pokazuju da 92 posto od njih vezuju mentalno zdravlje sa uspjehom na poslu. Samo 12 posto ispitanika je optimistično u pogledu svog posla. U jednom drugom sličnom istraživanju reultati su bili poražavajući, a vezani su za porast samoubistva zbog radnog okruženja, atmosfere i kolega.

Između 1999. i 2004.godine, za 20 posto je porastao stepen samoubistava zbog nezadovoljstva na poslu i to u generaciji od 45 do 54 godine starosti. Očekuje se sličan izvještaj koji će imati rezultate za poslednjih pet godina.

Samo 18 posto ispitanika je odgovorila da se nada da će živjeti bolje nego njihovi roditelji, a ostalih 82 posto su bili negativni glede njihove budućnosti. Naučnici tvrde da je stres na radnom mjestu glavni uzročnik depresije, ali i mnogih drugih oboljenja i da upravnici odjeljenjamoraju voditi računa o svojim radnicima ukoliko žele uspjeh.