Dok hara ekonomska kriza
0

Stres postaje crna smrt 21. vijeka

Sarajevo-x.com
Stres je postao najčešći razlog dugotrajnih bolesti kod radnika, pokazalo je novo istraživanje.

Stručnjaci kažu da je ovo psihičko stanje danas tako rasprostranjeno da stres nazivaju crnom smrću 21. vijeka. Stres je čak zasjenio moždani i srčani udar, rak i druge bolesti, navode naučnici. Ističu kako mnogi osjećaju povišen pritisak na radnom mjestu zbog već dugotrajne ekonomske krize. A stres je posebno prisutan u firmama koje su najavile ili otpuštale radnike. Stoga nisu nimalo rijetka odsustva s posla od mjesec i više.

"Stres dovodi do promjena u ponašanju. Teško se fokusirate na nešto, gubite smisao za humor, ili vaš temperament", tvrde stručnjaci. U kasnijim fazama, zbog stresa možete prekomjerno jesti, ili jesti manje nego što je potrebno, te pojačano konzumirati alkohol i cigarete. Sve to skupa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca ili problemi sa želucem i crijevima.

"Zbog ekonomske krize radnici su nesigurni u pogledu toga hoće li zadržati radno mjesto. Istovremeno, uslijed otpuštanja, manji broj radnika radi sve više posla. Sve to dovodi do stresa i utiče na porodični život", kažu istraživači, prenosi Daily Mail.