Otpor konzumerizmu
19

Buvljak bez novca održan istovremeno u Zenici i Sarajevu

Klix.ba
"Buvljak bez novca" održan je protekle nedjelje u isto vrijeme u gradovima Zenica i Sarajevo, na inicijativu pokreta "Dobre kote".

Buvljak se počeo odvijati u Sarajevu, a povezivanjem sa organizacijama sličnog karaktera došlo je do ideje da se širi na cijelu Bosnu i Hercegovinu, da se ujedine svi gradovi u ovom najjednostavnijem izrazu solidarnosti i mirnog otpora konzumerizmu.

U sklopu Uličnog festivala u Zenici (Uf!) Buvljak bez novca je organizovan 18.06.2017. godine od 11:00 do 18:00 sati u organizaciji Udruženja mladih za promociju eko i alternativne kulture "Priroda i drušetvo".

Ulični fest UF! predstavlja jedinstven festival alternativne kulture za mlade u Bosni i Hercegovini. Jedinstvenost i specifičnost ovog festivala jeste što se u cijelosti odvija na ulicama grada Zenice.

Zenica je poznata kao industrijski grad i doživljavaju je kao "urbano sivilo". Ulični festival za cilj ima da promijeni tu sliku i da oboji tešku industriju te učini da grad počne da cvijeta. Akcenat Uličnog festivala, pored aktivističkih, edukativnih, kreativnih i drugih radionica jeste na vizualnoj i estetskoj modifikaciji grada, gdje je cilj da se urbane površine oslikavaju i ozelenjavaju, poručuju iz Udruženja "Priroda i društvo".

Da se ovakav događaj treba ponoviti napomenuli su posjetioci koji su istakli kako ne bi bilo loše da se "Buvljak bez novca“ organizuje svake druge nedjelje ili barem jednom mjesečno.

Buvljak manifesto jeste da ljudi iskažu solidarnost i dobru namjeru prema onima koji nisu u mogućnosti da sebi priušte stvari materijalne ili nematerijalne prirode. Buvljaci se najčešće dešavaju na otvorenim javnim površinama, da bi se građani i građanke podsjetili na kreativniju upotrebu javnih prostora i zelenih površina.

Stotine Zeničana i Zeničanki svoju nedjelju proveli su u Gradskom parku i za organizatore su imali samo riječi hvale i sretni su što se omladina ujedinila i doprinosi svojoj lokalnoj sredini.