{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush za uvođenje još jedne teorije o porijeklu života

N
NINA
3.8.2005. u 14:02
0
0
Bush za uvođenje još jedne teorije o porijeklu života
0
Bush za uvođenje još jedne teorije o porijeklu života
Američki predsjednik George Bush zalaže se da se u školama uči teorija o takozvanom inteligentnom stvaranju svijeta po kojoj se porijeklo života pripisuje Bogu i koja je alternativna Darwinovoj teoriji evolucije.
Za okruglim stolom s novinarima održanom u ponedjeljak predsjednik Bush je rekao da bi profesori biologije pored svih tradicionalnih objašnjenja porijekla života trebali predavati i teoriju o intervenciji više inteligencije po kojoj su slučajne mutacije koje zastupa teorija evolucije u suštini vođene rukom Svevišnjeg.

Mnogi kršćanski konzervativci u SAD-u smatraju da ta alternativna teorija koja je negdje između znanosti i teologije treba zauzeti isto mjesto u obrazovanju kao i tradicionalna Darwinova teorija, a upravo tu poziciju podržava predsjednik Bush, prenijela je agencija AFP pozivajući se na američke medije.

"Smatram da ljudi trebaju dolaziti u dodir s različitim školama mišljenja", izjavio je Bush.

Mnogi naučnici i nastavnici protive se uvođenju nove teorije u škole, ističući da je to zaobilazni način da se vjera uvede u državne škole.

Američka nacionalna akademija znanosti i Američko udruženje za napredak u nauci, dvije priznate istraživačke institucije, zaključile su da teorija "inteligentnog stvaranja svijeta" nema znanstvenu osnovu i suprotstavili su se njezinu uvođenju u američke školske programe.

Još dok je bio guverner Teksasa Bush je isticao da pored teorije o evoluciji učenici se trebaju upoznati i s teorijom "kreacionizma" koja se zasniva na biblijskom objašnjenju porijekla života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: