lifestyle
0

Britanske djevojčice muče Barbike

FENA
U rukama nekih djevojčica u Velikoj Britaniji popularna plastična lutka Barbika postaje žrtva raznog "sakaćenja i mučenja", pokazalo je najnovije istraživanje.

"Djevojčice s kojima smo razgovarali smatraju da je mučenje Barbike dozvoljena igra i da je ono simpatično u poređenju s drugim igrama s lutkama", izjavila je Agnes Nairn s univerziteta u Batu koji je vodio istraživanje.

"Oblici sakaćenja su razni i kreativni a kreću se od čupanja kose do odsijecanja glave, preko spaljivanja, lomljenja, pa čak i stavljanja u mikrovalnu pećnicu", navela je ona, prenosi AP.

Istraživači s odsjeka za marketing i psihologiju univerziteta u Batu ispitivali su stotinu djece, učenika osnovne škole, o ponašanju prema čitavom nizu proizvoda.

Otkrili su da najžešće reakicije izazivaju lutke Barbike koje kod djece, kako su sama izjavila, pobuđuju mržnju i nasilje, istaknula je Agnes Nairn.

"To ide mnogo dalje od izražavanja antipatije. Mnoga djeca, bez obzira na uzrast, školu i spol, s dozom likovanja priznala su da vole mučiti lutku. Konstatirana je još jedna pojava, a to je da prestanak igranja sBarbikom za mnoge devojčice predstavlja neku vrstu obreda prelaska u svijet odraslih.

Loše postupanje sa Barbikom, međutim, ne treba biti razlogom za posebnu zabrinutost. Djeca jednostavno smatraju da je to kreativan način da se oslobode nepoželjnog predmeta na isti način na koji se to radi naprimjer u reciklaži raznoga otpadnog materijala, navela je Agnes Nairn.