lifestyle
0

Britanci traže zabranu pušenja za mlađe od 18 godina

NINA
Četvero od petero Britanaca zahtijeva da se donese zakon kojim bi pušenje bilo zabranjeno za osobe mlađe od 18 godina, pokazalo je jedno istraživanje koje je provedeno na zahtjev BBC-a.

Osamnaest posto ispitanika smatra da je podizanje starosne granice, s dosadašnjih 16 na 18 godina, neophodno jer će pomoći u sprječavanju tinejdžera u stjecanju ove loše navike.

Gotovo svi ispitanici (93 posto) podržali su ovu ideju kao i prijedlog da se pojača kažnjavanje za prodaju duhana maloljetnim osobama, dok je dvije trećine njih čak izjavilo da bi roditelji koji dopuštaju svojoj djeci da puše trebali biti sudski gonjeni.

Polovina smatra da bi cigarete trebale biti još skuplje, a tri četvrtine da je neophodno što više promovirati kampanje protiv pušenja.

Kako je javila agencija Reuters, britanska ministrica zdravstva Melanie Johnson je pozdravila ove rezultate. "Ono što je (istraživanje) pokazalo jest da ljudi brinu za zdravlje stanovništva i da je pušenje jedno od značajnih zdravstvenih problema", izjavila je Johnson za BBC.

Ona je, međutim, dodala da vlada trenutno ne razmatra mogućost podizanja starosne granice na 18 godina. Kako navodi Reuters, Vlada se sprema objaviti nova pravila pušenja na javnim mjestima, uključujući pabove i barove.