lifestyle
0

Brazil bi mogao ostati bez kafe zbog globalnog zagrijavanja

FENA
Brazil, najveći svjetski proizvođač kafe, mogao bi da ostane bez tog nacionalnog proizvoda zbog posljedica globalnog otopljavanja.

Prognoze brazilskih ekoloških eksperata su krajnje nepovoljne. Oni najavljuju da bi u narednih 50 do 70 godina prosječna temperatura na teritoriji Brazila mogla porasti za tri stepena Celzijusa, što bi moglo dovesti do smanjenja plantaža kvalitetne kafe tipa "arabika" za 60 posto, prenosi u subotu ruska agencija Agrofakt.

Brazil je također drugi svjetski isporučilac soje. Ekolozi, međutim, smatraju da bi samo 15 do 20 posto plantaža te uljarice moglo nestati s lica zemlje u toj južnoameričkoj državi, jer je soja manje osjetljiva na temperaturne promjene.

"Kafa će 'migrirati' u potrazi za hladnijom klimom i možda će se preseliti, na primjer, u Argentinu", smatra zvaničnik brazilskog Centra za meteorološka istraživanja Hilton Silveira Painto.

Ispitivanjem je obuhvaćeno pet vodećih brazilskih poljoprivrednih kultura - kafa, soja, pirinač i mahunarke. Te kulture su podvrgavane uticaju temperature povišene za pet stepeni Celzijusa da bi se utvrdilo kako će se one ponašati pri globalnom otopljavanju.