{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bodež prodan za 1,7 miliona funti

F
FENA
11.4.2008. u 20:40
0
0
Bodež prodan za 1,7 miliona funti
0
Bodež prodan za 1,7 miliona funti
Bodež ukrašen zlatnim inkrustacijama koji je nekada bio u vlasništvu indijskog vladara, šaha Jahana prema čijoj je želji izgrađen čuveni Taj Mahal prodan je na aukciji u londonskoj aukcijskoj kući Bonhams house za 1,7 miliona funta, što je tri puta viša cijena od očekivane.
Bodež je pripadao carskoj kolekciji bodeža šaha Jahana. Izrađen je početkom 17. stoljeća, nedugo nakon što je ovaj mogulski vladar došao na vlast. Stručnjaci su prije aukcije procijenili da bi bodež mogao postići cijenu od oko 500.000 funta, no svoti od 1,7 miliona funta niko se nije nadao. Kupac je želio ostati anoniman.

"Predmeti ovakve kvalitete i značaja na tržištu se nađu vrlo, vrlo rijetko", rekla je voditeljica Odjela za islamske predmete u Bonham'su Claire Penhallurick. Na poleđini drške bodeža upisane su službene Janahove titule, datum i mjesto njegova rođenja te stari simbol božanstava i carskih obitelji.

Jahan, predstavnik Mogulske dinastije koja je Indijom vladala od 1526. do 1858., carsku je dužnost obavljao od 1628. do 1658. godine. Iznimno je volio lijepe predmete i građevine, a iza sebe je ostavio veliku kolekciju. Među najljepšim i najpoznatijim je grandiozni mauzolej Taj Mahal, podignut u znak ljubavi prema njegovoj supruzi Mumtaz Mahal, čija je smrt tijekom porođaja njihova 14. djeteta, cara bacila u očaj.

"Izvanredno izrađen i poludragim crveno-smeđim sardoniksima ukrašen držak bodeža, tipičan je za ukus i karakter šaha Jahana", rekao je škotski povjesničar William Dalrymple. Bodež je samo jedan od nekoliko predmeta iz privatne kolekcije bogatog francuskog biznismena Jacquesa Desenfansa ponuđen na Bonham'sovoj aukciji.
Vrijednost kolekcije procjenjuje se na tri milijuna funta.

Komadići raja na Zemlji

12.04.2008. u 18:50

Kako biti neodoljiv ženama

11.04.2008. u 20:30
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: