lifestyle
215

Biljke koje "slušaju" Black Sabbath bolje cvjetaju

Klix.ba
Pričanje biljkama je, navodno, dobro za njih. Ali, nova studija pokazuje da, ukoliko želite zaista dobro cvijeće, trebate ga obradovati heavy metalom.

Studija je djelo studenata hortikulture, koji su testirali utjecaj muzike na biljke, a britanski TV vrtlar Chris Beardshaw naveo je da stalno puštanje muzike Black Sabbatha čini čuda za biljke, dok su one kojima su puštane pjesme Cliffa Richarda sve uginule.

"Upotreba rock i heavy metal muzike kao "prihrane“ za bilje dovodi do stvaranja većih cvjetova“, kaže Beardshaw, prenosi Daily Mail.

Do testiranja je došlo nakon što je jedan od njegovih studenata hortikulture želio napisati disertaciju o utjecaju muzike na biljke.

"Napravili smo jedan plastenik u kojem je bila potpuna tišina, drugi u kojem je puštana klasična muzika, treći u kojem je puštan Cliff Richard i četvrti u kojem je puštan Black Sabbath. Biljke kojima je puštan Black Sabbath bile su najkraće, ali su imale najbolje cvjetove i bile su najotpornije na štetočine. One kojima je puštan Cliff Richard su sve uginule. Moguće je da je došlo do sabotaže, ali ne možemo to dokazati", rekao je Beardshaw.