Nepovoljni uslovi
24

Bez snijega i minusa manje je i skijanja: Provjerili smo kako planine "preživljavaju"

Dž. L.
Foto: OC Jahorina
Foto: OC Jahorina
Neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine najteže padaju skijašima i ljubiteljima zimskih aktivnosti. Zimska sezona zvanično je otvorena, ali to nije donijelo potpuno uslovne skijaške staze i druge snježne radosti na našim pojedinim planinama.

Bez snijega i zimskih temperatura teško je govoriti o skijanju. Na gotovo svim našim planinama omogućeno je vještačko osnježavanje, ali upitno je njegovo funkcionisanje. Naprimjer, uz topli talas vještački snijeg teško se održava na Bjelašnici.

Bjelašnica (Foto: Ski.ba)
Bjelašnica (Foto: Ski.ba)

Na našoj olimpijskoj ljepotici jutros su pale nove količine snijega, temperatura je -2 stepena, ali to još nije dovoljnio za puštanje liftova u rad, kazali su nam iz preduzeća ZOI'84.

"Od jutros u pet sati upaljeno je novih deset topova kojima ćemo pokušati napraviti dovoljne količine snijega kako bismo pustili u rad Kolijevku i BX. Sezona je zvanično otvorena 15. decembra od kada su u funkciji dvije staze, no naglim porastom temperatura i topljenjem snijega smanjio se i broj otvorenih staza", govori nam Emina Hodžić iz ZOI'84.

Igman (Foto: Moja TV)
Igman (Foto: Moja TV)

Bjelašnicu su proteklih dana posjećivali uglavnom mališani koji su iskoristili nekoliko lijepih dana za sankanje i grudvanje. Ipak, dodaje Hodžić, iskusniji skijaši čekaju bolje uslove i veće količine snježnog pokrivača da bi staze bile pripremljene i ispunile sve uslove za sigurno skijanje.

Važno je ljubiteljima nordijskog skijanja spomenuti da će na Velikom Polju na Igmanu biti u funkciji staze za skijaško trčanje u dužinama od jednog do pet kilometara te staza za šetnju od 3,5 kilometara.

"Nadamo se da će nam temperature ići u korist u narednom periodu te da ćemo popuniti sve kapacitete Ski-centra i skijašima pružiti dobre uslove za skijanje i odmor na olimpijskim ljepoticama", ističe Hodžić.

S druge strane, Jahorina je prva u regionu pokrenula skijanje ove godine kada je 4. decembra skijašima osigurala staze. Od tada, govore nam iz Olimpijskog centra Jahorina, skijanje se odvija bez većih prekida uprkos nepovoljnoj vremenskoj situaciji.

"Ulažemo maksimalne napore da bi skijaši bili zadovoljni i trudimo se da svaki dan sve više staza bude u pogonu. Najveću ulogu u svemu tome ima sistem osnježavanja koji omogućava rad ski-centra i u ne tako povoljnim uslovima i zahvaljujući kojem su staze dobro pripremljene", kazali u nam iz OC Jahorina.

U skladu s tim, interesovanje za Jahorinu ove sezone je izuzetno veliko, čemu svjedoči i popunjenost smještajnih kapaciteta veća od 96 procenata. Ova planina je u novu sezonu ušla bogatija za prvu kabinsku Gondolu i tri nove staze, sistem osnježavanja, novi lift-sidro Poljice, rasvjetu, Olimpijski bar i Olimpijski plamen, kao i ledenu fontanu. Posebna ponuda za ovu zimu je vožnja tabačem do Olimpijskog bara, koja čini da doživite planinu na poseban način kao i vožnja VIP kabinom nove Gondole i panoramsko razgledanje planine.

"Ono što je izazvalo najviše pažnje su ski staze kojima je ime ustupio najpoznatiji srpski teniser Novak Đoković. Pored toga na Jahorini se i ove sezone organizuju različite zabavne matifestacije i koncerti koji privlače pažnju kako skijaša tako i ostalih gostiju i ljubitelja planine", poručuju iz OC Jahorina.

Igman (Foto: Moja TV)
Igman (Foto: Moja TV)

Kamere putem kojih uživo na internetu možete pratiti stanje na Jahorini prikazuju i danas veliki broj posjetitelja i skijaša na ovoj planini, dok se na Bjelašnici uglavnom samo mališani sankaju u Babinom Dolu. Skijališta su prazna i na Igmanu, Vlašiću, kao i na Ravnoj planini.

Vlašić (Foto: Vlasic-bih.info)
Vlašić (Foto: Vlasic-bih.info)

Prema dugoročnim prognozama naših hidrometeoroloških zavoda, do kraja decembra snijega neće biti. Tek u prvim danima januara stiže nam zahlađenje koje bi moglo značiti i više posjetitelja na olimpijskiim ljepoticama i drugim planinama u BiH.