Sedmica mobilnosti
26

Bez obustave saobraćaja održana biciklijada u Sarajevu

Klix.ba
U organizaciji biciklističkog kluba TREK Team Sarajevo, a pod pokroviteljstvom GIZ-a Otvorenog regionalnog fonda za JIE energetska efikasnost, u popodnevnim satim obilježen je ovaj evropski projekat u glavnom gradu.

Po izuzetno lijepom vremenu iskupilo se 200 zaljubljenika biciklizma, a posebnost ovom događaju daje to, da su najmanje jedna trećina učesnika bila djeca koja su i predvodila biciklističku kolonu ulicama glavnog grada.

"Evropska sedmica mobilnosti je inicijativa koja potiče gradove na uvođenje i promovisanje održivih prevoznih sredstava i pozivanje ljudi da probaju alternativna prevozna sredstva. Projekat se svake godine fokusira na određene teme povezane sa održivom mobilnosću, a za 2018. godinu to je tema "Multi-modaliteta". "Multi - modalitet" promoviše korištenje kombinacije različitih prevoznih sredstava u gradu, kako za putnike, tako i za robu", rekla je Dubravka Bošnjak, Project manager for EU Issues.

Organizatori ističu da je želja bila da kroz projekat "Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope" pokazati da i Sarajevo slijedi pozitivne evropske projekte.

"I tako smo se pridružili svim velikim gradovima u ragionu. GIZ kao "otvoreni regionalni fond za JIE energetsku efikasnost" želi da nam pomogne i podigne svijest o održivom razvoju u našoj zemlji i tako potakne ljude da razmisljaju o korištenju bicikla kao prevoznog sredstva, jer pored toga što čine dobro za sebe, čine i za okolinu. Ovo je tak početak, i cilj nam je bio samo da obilježimo ove godine, a sa našim EU partnerima nastavljamo dalje da radimo na ovom projektu", rekao je Senad Bečković iz TREK Teama.

Vožnja glavnim ulicama Sarajeva trajala je skoro dva sata uz pratnju MUP-a KS , a biciklijada je bez prekida redovnog saobraćaja prošla kroz cijeli grad.

Od Otoke su vozili biciklističkom stazom do petlje na Stupu i na mjestu gdje prestaje staza, simbolično su se "parkirali ispred zida" sa porukom "da ne mogu dalje". Pozvali po ko zna koji put lokalne i gradske vlasti, da konačno riješe ovo "usko grlo" i najznačajniji dio za bicikliste u gradu, ta da konačno spoje biciklističke staze i obezbjede biciklistima siguran prevoz prema Vrelu Bosne i Igmanu koji su najčešće destinacije sarajevskih biciklista.

Da bi druženje bilo ugodnije, pobrinuli su se Dukat Fit i Sarajevski kiseljak, koji su svim prisutnim obezbijedili degustaciju svoje proizvode, a najsretniji su otišli sa mnogobrojnim nagradama, koje je obezbijedio GIZ i biciklistički shop Trek Bike Centar.

Organizatori se posebno zahvaljuju pripadnicima saobraćajne policije MUP-a KS koji su, kako navode, besprijekorno odradili svoj posao i opet pokazali da su izuzetno bitan partner u promociji i zaštiti biciklista i biciklističkih prava. Projekat je podržala i Gradska uprava Sarajeva.